Jednodniowa dieta oczyszczająca – jak się przygotować?
Detoks może mieć bardzo korzystny wpływ na organizm. Aby był skuteczny, musimy jednak podążać za kilkoma wskazówkami. Diety oczyszczające są niskokaloryczne, przybierają radykalny charakter, zmniejszając dzienny jadłospis do 600–800 kcal. Niższa dawka energii może nas znacznie osłabić, dlatego na detoks najlepiej jest poświęcić weekend czy wolny dzień. Na 2–3 dni przed oczyszczaniem musimy odstawić wszelkie używki z alkoholem i papierosami w roli głównej. Lepiej też zrezygnować z ciężkostrawnych mięs, mleka oraz jajek, na rzecz kaszy z warzywami czy jarzyn na parze. Organizm musi być jak najlepiej nawodniony – pijemy minimum 2 litry wody dziennie. Oczyszczanie jelit z resztek, eliminowanie toksyn zalegających w ciele będzie bardziej skuteczne, jeśli połączymy je z aktywnością fizyczną oraz ogólną regeneracją. Mogą to być ćwiczenia jogi czy nawet spokojna medytacja. Ciekawym rozwiązaniem jest też zorganizowanie domowego SPA, zadbajmy także o nasz wygląd – wszelkie maseczki, długie kąpiele na pewno odniosą pozytywny skutek.
Typy diety oczyszczającej
Każdy dietetyk może polecić indywidualnie dopasowaną dietę, w zależności od zapotrzebowania oraz ewentualnych chorób, relacji produktów z pobieranymi lekami. Istnieją jednak trzy najpopularniejsze rodzaje detoksu – warzywny, kapuściany oraz cytrusowy. To, co je łączy, to monotematyczność – przez 1 dzień (maks. 2 dni), spożywamy wyłącznie jeden typ produktów, przyrządzając je w formie zup, sałatek czy soków.
Dieta kapuściana
W ciągu jednego dnia serwujemy sobie ok. 1,5 kg kapusty pod postacią lekkich zup czy surówek, do posiłku możemy dodać niewielką ilość marchewki. Kapusta po pierwsze wspomaga odchudzanie, po drugie, zwłaszcza kiszona, zawiera probiotyki, witaminę C, wzmacnia układ odpornościowy.
Cytrusy na pierwszym planie
Choć nazwa diety odnosi się do cytrusów, to z powodzeniem możemy także spożywać owoce jagodowe (takie jak: jagody, maliny, czarne porzeczki, truskawki). Chodzi po prostu o rośliny bogate we flawonoidy, o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Owoce są także przeciwbakteryjne, pozytywnie wpływają na układ krążenia. Jeśli chodzi o sposób przyrządzenia – możemy spożywać je na surowo czy w formie soków. Dietę oczyszczającą wspomagamy dużą ilością wody mineralnej.
Dieta warzywna
Polecana szczególnie osobom, które na co dzień mają problem z zaparciami, perystaltyką jelit, hemoroidami. Jako warzywa dobrze sprawdzą się różne rodzaje pomidorów, brokuły, seler naciowy, natka pietruszki, czerwona papryka, marchew – podajemy je na surowo. Dla urozmaicenia możemy łączyć je ze sobą i miksować natkę z pomidorami czy papryką. Dlaczego te warzywa? Są cennym źródłem witamin, soli mineralnych oraz błonnika.
Dla duszy i ciała
Jednodniowa dieta oczyszczającą może być stosowana 2–3 razy w miesiącu. Można ją wydłużyć, jednak nie może trwać dłużej niż 2 dni z rzędu. Dłuższy detoks może odnieść odwrotny skutek od oczekiwanego i skutkować efektem jojo, osłabieniem organizmu oraz złym samopoczuciem. Dawkujmy więc sobie taką regenerację ostrożnie i z umiarem, a zyskamy dzięki temu więcej energii, lepszego humoru oraz zdrowia. I na koniec – pijmy wodę, dużo wody, to podstawa w każdej diecie czy detoksie.