Przyczyny problemów zdrowotnych u dzieci są różne. Nierzadko okazuje się, że dolegliwości takie jak biegunki, wzdęcia czy podrażnienia skórne są objawem alergii pokarmowej. Wyeliminowanie objawów schorzenia wymaga wówczas zastosowania odpowiedniej diety. Warto zatem wyjaśnić, jak powinna wyglądać prawidłowa dieta alergika.


Dieta alergika ze skazą białkową

U dzieci często diagnozuje się skazę białkową. Objawy tego schorzenia to przede wszystkim sucha i szorstka wysypka, która u małych dzieci pojawia się na rękach, nogach, szyi, twarzy i tułowiu. U dzieci powyżej drugiego roku życia wysypkę można dostrzec głównie na łokciach i zgięciach pod kolanami. Skutkiem skazy białkowej mogą być także problemy z przybieraniem na wadze. Reakcja alergiczna pojawia się po spożyciu mleka i produktów mlecznych, jajek, kakao, cytrusów albo mięsa.


Dieta przy skazie białkowej polega głównie na eliminowaniu produktów, które wywołują reakcję alergiczną. W przypadku małych dzieci należy zachować ostrożność przy wprowadzaniu do jadłospisu nowych produktów. Najlepiej dodawać je pojedynczo, aby w razie pojawienia się niepokojących objawów wiedzieć, co jest ich przyczyną. Dobrą informacją jest to, że skaza białkowa zwykle ustępuje w wieku 3–4 lat. Nie można jednak samodzielnie decydować o włączeniu do diety wszystkich zakazanych wcześniej produktów. W tej sytuacji także należy zastosować zasadę stopniowego rozszerzania jadłospisu.


dieta alergika


Dieta alergika z nietolerancją glutenu

Nietolerancja glutenu u dzieci także zdarza się dosyć często. Objawy najczęściej pojawiają się między trzecim miesiącem a szóstym rokiem życia. Należą do nich wzdęcia, przewlekłe kolki, biegunki i zaburzenia ze strony układu oddechowego. Także w tym przypadku konieczna jest konsultacja z lekarzem w celu potwierdzenia podejrzeń dotyczących przyczyn problemu.


Jeżeli lekarz potwierdzi, że dziecko cierpi na nietolerancję glutenu, to konieczna będzie dieta bezglutenowa. Zasady są takie same jak w przypadku nietolerancji glutenu u dorosłych. W diecie dopuszczalne są owoce, warzywa, przetwory mleczne i mięso, także ryby. W przypadku produktów zawierających zboża najlepiej wybierać te z symbolem przekreślonego kłosa. Zdarza się, że nietolerancja na gluten mija z wiekiem, jednak rozszerzanie diety powinno być stopniowe, tak jak w przypadku skazy białkowej.


Kiedy zachować szczególną ostrożność?

Rodzice nie są w stanie kontrolować dziecka przez cały dzień. Niestety chęć zjedzenia czegoś smacznego bywa u dzieci znacznie silniejsza niż ostrzeżenia rodziców. Warto zatem zadbać o to, żeby o alergii dziecka wiedzieli wszyscy, którzy będą sprawować nad nim opiekę chociażby przez krótki czas. O uczuleniu należy poinformować w szczególności opiekunów ze żłobka lub przedszkola.


Szczególną ostrożność trzeba zachować także wtedy, gdy dziecko ma spędzić czas u kolegi lub koleżanki. W przeciwnym razie rodzice rówieśników mogą nieświadomie podać jedzenie, które w diecie alergika jest zakazane. Oczywiście, warto dbać o to, aby dziecko już od najmłodszych lat uczuło się, jakich produktów powinno unikać ze względu na swoje zdrowie. Najlepiej pokazać mu, że zakazane przysmaki można zastąpić innym, równie smacznym pożywieniem.

Bezpieczna dieta dla małych alergików Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1