Grzyby to poważny i bardzo przykry problem, z którym my kobiety spotykamy się dość często. Atakują układ rodny, jelita, przełyk a także gardło. Warto więc wiedzieć, że istnieje skuteczna dieta, która pozwala pozbyć się grzybów i chroni organizm przed ponownym zakażeniem. Czym charakteryzuje się dieta przeciwgrzybicza?


Powszechne występowanie grzybów

Obecność grzybów w naszym środowisku jest zjawiskiem powszechnym. I właściwie na co dzień mamy z nimi styczność. Jeśli nasz organizm jest w dobrej kondycji, radzi sobie z nimi doskonale, nie dopuszczając, by przeniknęły do wnętrza i wywołały zakażenie. Są jednak sytuacje, kiedy nie jesteśmy w w stanie się przed nimi obronić. Stres, przebyta kuracja antybiotykowa, nieprawidłowa dieta – to zaledwie kilka z przyczyn, które prowadzą do osłabionej odporności, a tym samym do wystąpienia zakażenia.


Jak działa dieta przeciwgrzybicza?

Gdy w twoim organizmie pojawia się grzybica, niemal natychmiast zaczynasz odczuwać jej negatywne skutki. Wzdęcia, nadmierne gazy, chroniczne zmęczenie, poczucie wyczerpania, zaburzenia snu, niekończące się stany zapalne - tak właśnie twój organizm sygnalizuje ci, że w twoim organizmie są grzyby. I musisz pamiętać, że ich cechą charakterystyczną jest zdolność szybkiego namnażania się. Dlatego jeśli chcesz się ich pozbyć, musisz zacząć od wyeliminowania tych czynników, które w namnażaniu pomagają. Dieta przeciwgrzybicza ma za zadanie zagłodzić grzyby, a następnie pomóc ci odbudować naturalną odporność organizmu.


Głodówka grzyba

Dieta przeciwgrzybicza ma na celu wspomniane zagłodzenie grzyba. W praktyce bowiem jest on organizmem żywym, który do rozwoju potrzebuje określonych substancji. Gdy mu ich nie dostarczysz, będzie stawał się coraz słabszy, utraci zdolność swego namnażania, aż w końcu zostanie pokonany. Czym więc charakteryzuje się dieta przy grzybicy? Przede wszystkim na eliminacji cukru, który jest dla grzyba główną pożywką oraz produktów z białej mąki. Poza tym należy znacznie ograniczyć kaloryczność posiłków tak, aby po nich w organizmie nie pozostawały żadne niestrawione resztki, którymi grzyb mógłby się wzmocnić. Z diety musisz też wyeliminować owoce bogate w cukier, jak banany, pomarańcze czy gruszki oraz ser pleśniowy i drożdże.


dieta przeciwgrzybicza


Produkty, które powinnaś jeść

Eliminacja pewnych produktów z diety wiąże się ze wzbogaceniem jej w inne produkty. Jakie? Jeśli twoim problemem jest grzybica, dieta powinna być bogata w produkty białkowe, a więc mleko i jego przetwory, a także warzywa i owoce o niskiej zawartości cukru. Pamiętaj, że zagłodzić masz grzyba, a nie samą siebie. Twój organizm potrzebuje każdego dnia odpowiedniej porcji witamin i minerałów. Jeśli ich nie dostarczysz, nie zbudujesz silnego systemu odpornościowego a walka z grzybami będzie trwała przez lata. Urozmaicaj więc swoją dietę tak, by twój organizm każdego dnia miał siłę naturalnie walczyć z zakażeniem i pełnić swoje życiowe funkcje.


Zdrowe nawyki

Dieta przeciwgrzybicza to nie tylko eliminacja cukru i zwiększona ilość białka. To także kwestia dobrych nawyków i sposobu przyrządzania potraw. Pamiętaj, że zaatakowany układ pokarmowy jest niezwykle delikatny i podrażniony. Dlatego też powinnaś zrezygnować z potraw smażonych i pieczonych na rzecz gotowanych, szczególnie na parze. Poza tym, ważne jest, abyś przy diecie piła dużo wody. Nie tylko zadba ona o optymalne nawilżenie, ale też pomoże ci usunąć zalegające w organizmie toksyny.


Dieta  przy problemach z grzybami, jeśli jest restrykcyjne stosowana, przynosi naprawdę świetne efekty. I to nie tylko w postaci eliminacji grzybów z organizmu i odbudowanego układu odpornościowego. Ta dieta pomaga też zgubić zbędne kilogramy. Nie traktuj jej więc jak kary. Uśmiechnij się do niej, a zobaczysz, że jeszcze szybciej odzyskasz radość życia.

Dieta na problemy z grzybami – sprawdź, co może pomóc Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1