Dieta wegetariańska – niejednorodny termin
Dieta dla wegetarian może przybierać różnorodną postać. Najmniej restrykcyjna i najbardziej powszechna jest opcja, w której wegetarianie eliminują potrawy mięsne, ale dopuszczają spożycie mleka i jego przetworów, jajek oraz miodu. Dla przykładu dieta laktowegetariańska wyklucza spożycie jajek, dopuszcza zaś przetwory mleczne. W bardziej restrykcyjnych odłamach nawet te produkty mogą być objęte tabu. Z wegetarianizmem łączy się również ideologia sprzeciwu wobec współczesnego sposobu hodowli zwierząt na skalę przemysłową, wykorzystywania ich w badaniach laboratoryjnych czy jako źródło skór i futer.
Zbilansowana dieta wegetariańska a problemy z niedoborem składników odżywczych
Dobrze zbilansowana i prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska będzie dobra dla naszego zdrowia. Należy jedynie pamiętać o tym, by zapewnić w niej odpowiednią ilość białka oraz żelaza (najlepiej przyswajanego przez nasz organizm z czerwonego mięsa). Rośliny strączkowe stanowią znakomite źródło białka, tak samo jak produkty sojowe. W mniejszym stopniu znajdziemy je w produktach zbożowych oraz orzechach i nasionach. Podobnie wygląda sytuacja z żelazem – rośliny strączkowe, kasze, pestki, suszone owoce, zboża, orzechy i zielone owoce także będą w stanie zbilansować jego poziom w naszym organizmie – jeżeli tylko będą spożywane w odpowiednich ilościach.
Zbilansowana dieta wegetariańska opiera się na tych samych zasadach, co zdrowa dieta każdego człowieka. Warto zapoznać się bliżej z piramidą zdrowego żywienia, która podpowie, na jakich produktach warto się skupić oraz w jakich proporcjach je wprowadzać do menu. Zjadaj regularnie pięć posiłków dziennie, szczególnie jeżeli interesuje cię dieta odchudzająca wegetariańska. Ograniczenie tłuszczów, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, da w efekcie polepszenie się kondycji naszego układu krwionośnego. Ich redukcja będzie również znakomitym wsparciem dla postanowienia zrzucenia zbędnych kilogramów.
Pomysły na dania wegetariańskie
Jeżeli jesteś klasyczną wegetarianką, to nie będziesz miała najmniejszego problemu ze skomponowaniem swojego menu. Ilość gatunków serów, dostępność zróżnicowanych roślin przez praktycznie cały rok, bogata oferta węglowodanów złożonych czy szeroki wybór owoców pozwolą zaspokoić głód na niezliczoną ilość sposobów.
Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na jadłospis dla wegetarian:
Śniadanie:
Jogurt naturalny z suszoną żurawiną, świeżym bananem i orzechami;
Omlet ze szczypiorkiem i pomidorami;
Kanapka z chleba razowego z pastą hummus;
Obiad:
Grillowany camembert z cukinią i sosem balsamicznym, podawany na liściach sałaty, placek pita;
Kasza gryczana zapiekana z ciecierzycą, cebulą, suszonymi śliwkami, podawana z surówką z marchewki;
Makaron z serem feta w sosie pomidorowym z bazylią;
Kolacja:
Bułka graham z pastą jajeczną;
Grillowane warzywa i pieczarki z sosem tzatziki;
Paluchy drożdżowe z kminkiem i oliwkami;
Przekąski:
Świeże owoce;
Orzechy;
Młoda marchewka;
Lody wegetariańskie.
Dieta wegetariańska do niedawna jeszcze powodowała spore ograniczenia w stołowaniu się na mieście. Obecnie coraz więcej restauracji oferuje dania wegetariańskie a nawet wegańskie, a część lokali opiera się tylko i wyłącznie na takiej kuchni. Stanowią one doskonałą okazję do zapoznania się z nowymi smakami i przekonania co do zasadności wprowadzenia do swojego życia diety wegetariańskiej.