Na co szkodzi cukier?
Nie da się pominąć faktu, że wszelkie cukierki, czekolady, ciasta i ciasteczka to w największej mierze po prostu cukier. To on jest głównym winowajcą tego, że spodnie się nie dopinają, a bluzka osiada na boczkach – po prostu bezlitośnie nas tuczy. Cukier to przede wszystkim tak zwane „puste kalorie” - nie zawiera on bowiem żadnych składników odżywczych, a jedna jego łyżeczka dostarcza aż 20 kcal. Cukier występuje w różnych postaciach – naturalnej (zawarty w owocach i warzywach), substytutach diety, takich jak miód, syrop klonowy czy melasa, a także w tej najbardziej znanej i najczęściej używanej, a więc rafinowanej. To właśnie ta jego postać przynosi najgorsze efekty dla organizmu. Przede wszystkim powoduje on wzrost ciśnienia krwi, a także podnosi poziom cholesterolu. Przyczynia się także do występowania niewydolności wątroby, chorób serca, cukrzycy, a także naturalnie otyłości. Cukry proste, takie jak sacharoza, słód czy fruktoza, prowadzą do zaostrzeń, a nawet powstawania astmy, obniżają nastrój, powodują zaburzenia układu nerwowego, a nawet artretyzm. Jeśli spożywasz zbyt duże ilości cukru rafinowanego, narażasz się na problemy z koncentracją, nadpobudliwość oraz nieuzasadnioną agresję. Zbyt duże ilości cukru w codziennej diecie sprzyjają zwiększeniu produkcji insuliny, co zaburza przemianę tłuszczową – stąd już zaledwie jeden krok do miażdżycy, udaru czy zawału. Jeśli zauważyłaś, że pocisz się więcej niż zwykle, ciągle chce ci się pić, wstanie rano z łóżka jest okrutną katorgą, zaś w ciągu dnia szukasz miejsca i okazji do drzemki – udaj się do lekarza w celu sprawdzenia, czy nie cierpisz właśnie z powodu zaburzeń wydzielania insuliny i prawidłowego rozkładu glukozy.
Dlaczego cukier rafinowany jest tak szkodliwy?
Podczas procesu oczyszczania, cukier rafinowany jest zupełnie pozbawiany wszelkich witamin, substancji mineralnych oraz białek. Organizm chcąc go strawić i przetworzyć, zużywa swoje zasoby witamin, a także cały szereg innych wartościowych składników, takich jak potas, magnez, wapń czy chrom. Dodatkowo cukier silnie zakwasza organizm, który chcąc odzyskać równowagę kwasowo-zasadową, musi zużywać pierwiastki zgromadzone w ciele. Dlatego tak bardzo niebezpieczne jest używanie cukru w codziennej diecie: z czasem bowiem organizm zaczyna pobierać wapń z zębów i kości. To jednak nie wszystko – cukier magazynowany jest w wątrobie. Nadmierna jego ilość prowadzi do powiększania się tego narządu. Gdy nadmiar nie mieści się już w wątrobie, wraca do krwi jako kwasy tłuszczowe, które następnie wędrują w różne miejsce ciała i odkładają się w postaci tłuszczu. Jednak gdy i tam miejsce już się skończy, kwasy tłuszczowe odkładają się w sercu i nerkach, wpływając na znaczne osłabienie ich funkcji. To prosta droga do nadciśnienia oraz zaburzeń pracy układu krążenia. Spada odporność organizmu, a on staje się podatny na wszelkiego rodzaju zagrożenia, takie jak wirusy, bakterie i grzyby. Nadmiar cukru w organizmie może prowadzić nawet do uszkodzenia układu nerwowego. Niszczy on bakterie żyjące w jelitach, które produkują witaminę B. Spadek poziomu witamin z grupy B przekłada się zaś bezpośrednio na pogorszenie pamięci.
Cukier a wygląd skóry
Udowodniono, że dieta bogata w cukry proste przyczynia się do zaburzeń hormonalnych w organizmie, a te jak wiadomo, wpływają na rozwój trądziku. Organizm zanieczyszczony od wewnątrz „wyrzuca” z siebie toksyny wszystkimi możliwymi kanałami – także poprzez skórę, co skutkuje właśnie mnóstwem widocznych zanieczyszczeń skóry. Jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem i dobrym wyglądem przez długie lata, zweryfikuj ilości cukru w swojej diecie. Pomyśl, czy nie warto zrezygnować z zajadania się słodyczami, które nie tylko nie przynoszą nic dobrego poza chwilą uciechy, ale także bardzo szkodzą.