Właściwości zdrowotne piwa
Piwo posiada szereg właściwości sprzyjających naszemu zdrowiu. Jednak na początku warto jest zaznaczyć, że nie każdy typ piwa jest równie zdrowy. Istotna jest także ilość spożywanego trunku. Żeby odczuć dobroczynne właściwości tego napoju, należy go spożywać w niewielkich ilościach. Ilość dopuszczalnego do spożycia alkoholu jest zróżnicowana ze względu na naszą masę ciała, wiek i płeć. Kobietom z reguły nie poleca się picia więcej niż szklanki (250 ml) tego trunku. W przypadku spożywania dużych ilości piwa nasz organizm odniesie większe szkody niż korzyści. Zatrucie alkoholowe ma destrukcyjny wpływ na nasz organizm. Jeżeli chcemy odnieść pełne korzyści z picia piwa, powinnyśmy wybierać gatunki niefiltrowane i niepasteryzowane. Są one rzadko spotykane w naszych sklepach, ponieważ okres ich przydatności do spożycia jest bardzo krótki – zazwyczaj nie przekracza miesiąca. Dobrze jest również postawić na piwo ciemne, zawierające dużą ilość ekstraktów.
Warto zdawać sobie sprawę, że niektóre gatunki piwa mają podobne właściwości co wino – są bogate w antyoksydanty, które niszczą komórki nowotworowe. Przeciwutleniacze obecne w piwie mają także dobroczynny wpływ na stan naszej skóry – chronią ją przed negatywnym wpływem promieni UV, opóźniają procesy starzenia. Szklanka piwa co jakiś czas może okazać się skuteczną receptą na młodość. Piwo wykazuje pozytywne działanie na nasz układ pokarmowy, układ nerwowy, układ krążenia, układ moczowy, niektóre gatunki piwa przyczyniają się do poprawy naszej odporności. Jeżeli mamy problemy z trawieniem, dobrze jest wypić szklankę piwa do obiadu. Powinnyśmy szybko odczuć poprawę. Po piwo sięgamy często pod koniec dnia, zazwyczaj kiedy wracamy zestresowane z pracy. Dzieje się tak nie bez przyczyny – trunek ten zawiera substancje znane jako lupulina i humulina, które przyczyniają się do redukcji stresu, wykorzystywane są one do leczenia dolegliwości o podłożu nerwowym. Piwo dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, a także składniki mineralne – magnez, potas i sód, które poprawiają nasze samopoczucie, pomagają się nam zrelaksować.
Piwo w profilaktyce chorób serca
Niektórzy lekarze są zdania, że piwo jest napojem idealnym w profilaktyce chorób układu krążenia. Niewielkie ilości dobrej jakości piwa pite regularnie obniżają nasze ciśnienie. Piwo redukuje ryzyko zawału serca. Dzięki zawartości polifenoli pomaga obniżać poziom cholesterolu. Przez niektórych uważane jest również za świetną profilaktykę przeciwmiażdżycową.
Wreszcie mądry artykuł. Ja też uważam że piwo z umiarem i dobrej jakości ma dobroczynny wpływ. Ja od wielu lat jestem koneserką Konstancina, mam ponad 40 lat a wigor i wygląd lepszy niż niejedna 30 latka. Coś w tym jest.