Ból i zniekształcony obrys stawów nie zawsze muszą świadczyć o chorobie narządu ruchu bądź skutkach kontuzji. Objawy te towarzyszą chorobie nazywanej dną moczanową – patologii o podłożu metabolicznym. To historyczne schorzenie zaczyna ponownie dawać o sobie znać, ale nie tylko wśród osób starszych. W obecnych czasach coraz częściej słyszy się o pacjentach przed trzydziestym rokiem życia.


Co to jest dna moczanowa?

Dna moczanowa, nazywana też podagrą bądź artretyzmem, jest chorobą o charakterze metabolicznym, która jest uwarunkowana obecnością zbyt wysokiego stężenia kwasu moczowego we krwi. Zjawisko to określa się mianem hiperurykemii i polega na zbyt intensywnej produkcji bądź upośledzonym usuwaniu tego związku przez nerki, co powoduje jego odkładanie się w obrębie tkanek miękkich oraz stawów.


Powodem nadmiernej syntezy kwasu moczowego mogą być niektóre choroby rozrostowe szpiku kostnego, patologie skóry (np. łuszczyca) lub stosowanie niektórych środków farmakologicznych jak leki moczopędne czy produkty bazujące na salicylanach. W przypadku drugiej przyczyny – zaburzonego wydalania nadprogramowej ilości kwasu moczowego – mowa tu o niektórych chorobach takich jak kłębuszkowe zapalenie nerek.


Pomimo to najczęstszą przyczyną rozwoju dny moczanowej jest niewłaściwy tryb życia. Patologiczne gromadzenie się nadmiernych ilości kwasu moczowego jest w dużej mierze spowodowane regularnym spożywaniem obfitych porcji alkoholu oraz czerwonego mięsa. Co więcej, zbyt niska aktywność fizyczna również sprzyja rozwojowi podagry ze względu na spowolnioną pracę naszego metabolizmu. Mało intensywna przemiana materii warunkuje wolniejsze usuwanie kwasu moczowego z naszego organizmu.


Podagra i jej objawy

Podstawowym symptomem obecności artretyzmu jest przede wszystkim formowanie się moczanów – niewielkich kryształów kwasu moczowego. Najczęściej są one zlokalizowane w obrębie palucha stopy, stąd nazwa tej przypadłości – podagra. Niemniej jednak dna moczanowa może rozwinąć się także w obrębie kolan (gonagra), stawów kończyny górnej oraz kręgosłupa (rachidagra). Pierwszym charakterystycznym sygnałem jest ostry ból zajętego stawu, który z każdym kolejnym dniem ulega nasileniu.


Z biegiem czasu dolegliwości zaczynają przybierać coraz poważniejszy charakter i wyraźniejszą tkliwość. Staw objęty procesem patologicznym charakteryzuje czerwony lub sinopurpurowy kolor, który świadczy o rozgrywającym się tam procesie zapalnym. Stopniowo zaczyna rozwijać się obrzęk powodujący wzrost napięcia skóry oraz wyraźne „błyszczenie się” chorego obszaru. Warto też dodać, że jeżeli po rozwinięciu się pierwszych objawów nie rozpoczniemy leczenia, to istnieje wielkie prawdopodobieństwo rozwinięcia się guzków w innych obszarach naszego organizmu. Pacjenci bardzo często wspominają o pojawieniu się innych objawów takich jak podwyższenie temperatury, dreszcze, uczucie rozbicia i zmęczenia.


dna moczanowa


Dna moczanowa - leczenie

Farmakoterapia podagry okazuje się mieć bardzo ograniczone działanie. Leczenie za pomocą środków farmakologicznych w postaci niesteroidowych leków przeciwzapalnych, kolchicyny czy substancji sterydowych łagodzi jedynie objawy dny moczanowej. Dzięki nim będziemy mogli jedynie zmniejszyć intensywność dolegliwości bólowych, ale bez szansy na całkowite wyleczenie artretyzmu. Najbardziej skutecznym i zarazem bezpiecznym sposobem na wyraźne zmniejszenie ilości kwasu moczowego jest zmiana dotychczasowego stylu życia.


Dieta – co należy jeść?

Dna moczanowa nie bez powodu była w przeszłości nazywana „chorobą królów” bądź „przypadłością ludzi bogatych”. We wcześniejszym akapicie wspomniałem, że nieprawidłowe odżywianie, które jest oparte przede wszystkim na tłustym jedzeniu i alkoholu, znacząco prowadzi do wzrostu ryzyka rozwoju podagry. Tych czynników natomiast zawsze było pod dostatkiem, zarówno w dzisiejszym świecie, jak i dawnych czasach, gdy pojęcie zdrowego trybu życia było czymś zupełnie obcym.


Warto jednak pamiętać, że w przypadku dny moczanowej dieta rządzi się pewnymi zasadami. Przede wszystkim należy wiedzieć, że restrykcyjne diety bazujące na małych ilościach kalorii mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Głodówki skutecznie nasilają wydzielanie kwasu moczowego ze względu na brak „źródła energii” dla organizmu. W przypadku płynów należy przede wszystkim odstawić alkohol, który jest jedną z podstawowych przyczyn choroby. Bezwzględnie trzeba zwiększyć ilość spożywanej wody w ciągu dnia do minimum dwóch litrów. Dodatkowo warto dodać, że w diecie mogą pojawić się kawa, herbata oraz kakao.


W kwestii samego jadłospisu: ograniczamy spożycie tłustego czerwonego mięsa. Zawarte w nim puryny (podobnie jak w alkoholu) ulegają rozkładowi do kwasu moczowego, który będzie zwiększał stężenie. Warto więc przerzucić się na chude i białe mięso czy też zwiększyć ilość spożywanych ryb. Potrawy smażone zastępujemy duszonymi lub gotowanymi. Oprócz tego warto umieścić w swoim menu znacząco większe porcje warzyw, które dzięki błonnikowi usprawnią pracę naszego metabolizmu. Ostatni posiłek należy spożyć najpóźniej do czterech godzin przed snem – dzięki temu będziemy pewni, że nasz organizm będzie mógł sprawnie wydalić kwas moczowy. Co więcej, nie zapominamy o ruchu oraz stale monitorujemy naszą masę ciała, aby zapobiec możliwym deformacjom stawów.

Dna moczanowa – uważaj na to, co jesz! Ocena: 3/5 Ilość głosów: 4
Komentarze(1)
    • ~Krysia
      15 listopad 2017

      Rwa kulszowa to jest naprawdę nieprzyjemny ból, współczuje wszystkim, którzy przez to przeszli. Ta przypadłość dopadła większą część mojej rodziny i oprócz standardowych przeciwbóli i zastrzyków stosowaliśmy lek Urarthone, który pomógł własnie w takim przewlekłym i opornym leczeniu. Jest to lek który ma zastosowanie w chorobie reumatycznej o przebiegu ostrym jak i przewlekłym, dotyczącej stawów oraz tkanek miękkich. Moi rodzice nadal go zażywają, a z tego co pamiętam mogą stosowac go też dzieci, pozdrawiam.