Z pewnością bardzo często sięgasz po herbatę – parujący kubek towarzyszy ci w pracy, a wieczorem lubisz podarować sobie krótką chwilę relaksu z filiżanką w dłoni, prawda? Sprawdź, w jaki sposób możesz urozmaicić swój ulubiony napój i nadać mu nowych walorów smakowych! Zebraliśmy dla ciebie najlepsze dodatki, dzięki którym twoja herbata stanie się jeszcze lepsza.


Herbata z dodatkami i bez – jak pić, by zachować pełnię smaku

Herbata to jeden z najpopularniejszych naparów w Polsce, jednak nadal traktujemy ją bardzo po macoszemu. Okazuje się jednak, że zarówno parzenie, jak i picie herbaty wymaga określonych rytuałów, które będą nie tylko korzystne dla naszego zdrowia, ale pomogą również zamienić jej picie w przyjemną chwilę relaksu.


Wybierając herbatę, warto zdecydować się na lepszy gatunek, bowiem ten jest przygotowany zwykle w bardziej precyzyjny sposób i najczęściej nie zawiera szkodliwych dla naszego organizmu fluorków i szczawianów. Parząc herbatę, dostosujmy temperaturę wody do jej typu – wszelkie informacje na ten temat znajdują się na jej opakowaniu, gdzie również często pojawiają się propozycje dotyczące stosunku ilości wody do ilości suszu. Istotne jest także to, aby herbatę pić ciepłą, bowiem wtedy jej pH jest odpowiednie dla naszego żołądka. Herbata chłodna jest znacznie mniej zdrowa, a także traci na swoim aromacie i walorach smakowych.


Dodatki do herbaty – co zamiast cukru?

Choć zwykle pijemy herbatę słodką, pełnię jej smaku można odkryć dopiero wtedy, gdy zupełnie zrezygnujemy z cukru. Gorzka herbata jednak może nie smakować wielu osobom, dlatego też zamiast niego warto wybrać inne dodatki do herbaty. Pomijając walory smakowe, brak cukru jest także znacznie korzystniejszy dla naszego zdrowia, a wielu specjalistów uważa dodawanie go za morderstwo na smaku i aromacie wysokogatunkowej herbaty. Dlatego też niezwykle popularnym rozwiązaniem jest miód, który nie tylko posiada właściwości słodzące, ale jest także znacznie zdrowszy niż cukier. Dodatkowo – świetnie smakuje szczególnie z czarną herbatą.


herbata


Herbata z mlekiem, czyli o co chodzi z five o’clock

Mleko to dodatek do herbaty, który dotarł do nas z Anglii, gdzie jest niezwykle popularny. Świetnie sprawdza się w połączeniu z mocnymi, czarnymi herbatami dobrego gatunku, choć można stosować go również z innymi typami herbat o łagodniejszym smaku i aromacie. Warto podkreślić, że mleko rzadko zmienia walory smakowe herbaty, ale dodaje jej wartości odżywczych. Poza tym w doskonały sposób łagodzi działanie teiny, czyli substancji pobudzającej, dzięki czemu dodatek do herbaty w postaci mleka spowoduje, że napój stanie się „mieszanką” uspokajającą.


Suszone dodatki do herbaty

Suszone dodatki do herbaty nie są w naszym kraju tak często wykorzystywane jak w krajach azjatyckich, gdzie picie naparu jest rytuałem, a dodatki są niezwykle popularne. Najczęściej wykorzystuje się imbir, który nie tylko zmienia smak herbaty, ale posiada także wyjątkowe właściwości rozgrzewające i lecznicze. Równie powszechne są różnego rodzaju przyprawy, choćby kardamon, a także suszone owoce, wśród których prym wiedzie żurawina.


Egzotyczne dodatki do herbaty

W naszej kuchni herbacie zwykle towarzyszy cytryna, ale ten owoc to niejedyny egzotyczny dodatek do herbaty. Nowego smaku i aromatu nadają jej bowiem wszystkie cytrusy, a niezwykle popularna jest przede wszystkim pomarańcza. Egzotyczne owoce cytrusowe w bardzo znaczący sposób wpływają na smak herbaty, jednak ich wykorzystanie nie zmniejsza wartości odżywczych tego napoju. Cytrusy świetnie sprawdzają się z herbatami chińskimi, jednak warto wykorzystywać je również z innymi gatunkami, ponieważ są niezwykle zdrowe i posiadają właściwości rozgrzewające.

Dodatki do herbaty, czyli herbata NIEtradycyjna Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1
Komentarze(2)
    • ~kasia
      24 luty 2017

      Jeśli chodzi o nietypowy smak herbaty to mam kilka sposobów. Bardzo lubię mocnego earl greya, ale jak bierze mnie przeziębienie to dodaję do niego kilka plasterków cytryny z rumem z eterno. Nie dość, że pyszne, to jeszcze dobrze rozgrzewa.

      • ~Katarzyna
        20 luty 2020

        Ja z kolei odkrylam wspaniala kombinacje zielonej herbaty z liscmi swiezej miety i z dodatkiem wody rozanej