Kilka słów o flądrze
Flądra ma charakterystyczny spłaszczony kształt i asymetryczne ciało, mierzy 32-35 cm i osiąga masę do 6 kg. Żyje w słonych wodach oraz w ujściach rzek. Szczególnie upodobała sobie muliste, piaszczyste i miękkie dna, okolice skał i portów. Większość czasu przebywa na dnie morskim, leżąc na boku ciała i w tej pozycji porusza się. Największą aktywnością odznacza się nocą, w ciągu dnia śpi zakopana w mule.
Flądry odżywiają się mięczakami, małymi skorupiakami, ikrą ryb oraz owadami. Obszarem jej występowania są wybrzeża Europy, spotkać ja można także w całym Bałtyku.
Flądra – właściwości odżywcze
Na wstępnie warto zaznaczyć, że flądra jest rybą niezagrożoną wyginięciem, bez obaw możemy ją więc spożywać. Warto wybierać większe osobniki, powyżej 20 cm.
Flądra jest źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6. Co ważne, jedząc ryby, zapewniamy równowagę tych kwasów w naszym organizmie. Kwasy omega-3 i omega-6 znajdują się także w innym produktach, choćby w tłuszczach roślinnych, ale to spożywanie ryb zapewnia nam ich właściwą proporcję.
Flądra jest niecienionym źródłem witaminy D, zawiera także witaminę A i E. Jest rybą niskokaloryczną – zawiera jedynie 100 kcal w 100 g mięsa.
Flądra – właściwości zdrowotne
Zawarte we flądrze kwasy są odpowiedzialne za obniżenie poziomu lipidów we krwi, usprawnienie pracy serca, wyrównanie ciśnienia krwi, a także chronią przed powstawaniem zakrzepów. Mówi się, że działają antynowotworowo, a to ze względu na ich zdolność do hamowania rozwoju komórek nowotworowych. Szczególnie dotyczy to raka prostaty, piersi, płuc oraz jelita grubego. Spożycie flądry wpływa także na zminimalizowanie reakcji alergicznych. Jedzenie flądry korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.
Flądrę powinny jeść kobiety w ciąży, gdyż dobrze wpływa na rozwój płodu, głównie na kształtujący się mózg.
Zawarty we flądrze kwas omega-3 pozytywnie wpływa na wzrok, zapobiegając chorobom oczu. Jest także korzystny dla pracy mózgu, znacząco poprawia jego funkcjonowanie, dlatego tak dużo mówi się, aby ryby spożywały osoby, które się uczą i pracują umysłowo.
Warto także wiedzieć, że spożywanie ryb, w tym flądry, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji oraz łagodzi zaburzenia emocjonalne.
Z uwagi na zawartość witaminy E, zwanej też witaminą młodości, flądra zapobiega starczej demencji i pozwala dłużej cieszyć się dobrą kondycją fizyczną i umysłową. Po ukończeniu 60. roku życia warto spożywać regularnie flądrę i inne ryby oraz produkty zawierające w swoim składzie witaminę E.
Przygotowanie flądry - przepisy
Poniżej przedstawiamy dwa sposoby na przygotowanie tej smacznej i zdrowej ryby.
Smażona flądra
Składniki:
- kilka sztuk flądry;
- 150 g mąki tortowej;
- sok z dwóch cytryn;
- sól i pieprz;
- olej kokosowy do smażenia.
Wykonanie: Flądrę umyj, odetnij jej głowę i oczyść dokładnie. Rybę należy pozostawić do wysuszenia, dodatkowo można osuszyć papierowym ręcznikiem. Wyciśnij sok z dwóch cytryn i obficie skrop rybę. Dopraw solą i pieprzem, posyp mąką i usmaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Smacznego!
Flądra pieczona z pomidorami i szpinakiem
Składniki:
- kilka filetów flądry
- 3-4 garście świeżego szpinaku;
- 2 puszki pomidorów;
- 150 g czarnych oliwek;
- świeża bazylia;
- 2 ząbki czosnku;
- sól morska i świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie: w garnku rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, następnie pomidory i duś na małym ogniu. Przygotuj pastę z oliwek, bazylii i oliwy – możesz zmiksować składniki. Posmaruj pastą flądrę. Każdy z filetów zwiń w roladkę i wbij w nią wykałaczkę. Sos przelej do naczynia żaroodpornego, włóż roladki z filetów i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 15 minut. Po wyjęciu wrzuć do sosu liście szpinaku i gotuj przez chwilę tak, by liście zmiękły.