Grejpfrut: słodko-gorzki smak zdrowia
Powodem, dla którego tak rzadko sięgamy po ten owoc, a wiele z nas go zwyczajnie nie lubi, jest jego słodko-gorzki smak. Jest on efektem występowania w owocu niezwykłej substancji o nazwie naringina. Co w niej takiego niezwykłego? Otóż to, że naringina jest substancją o wielu właściwościach prozdrowotnych i sprzyjających urodzie. Jako flawonoid chroni organizm przed procesami utleniania. Eliminując wolne rodniki, dba o naszą urodę, chroni serce, działa przeciwzapalnie i antyseptycznie. Wykazuje też właściwości przeciwnowotworowe. Dlatego warto do tego smaku się przekonać.
Ochrona twojego serca
Twoje serce bez względu na to, w jakim jesteś wieku, potrzebuje z twojej strony ciągłej ochrony. Stres, przemęczenie, ciężka praca – wydaje ci się, że do tego już przywykło. Nic bardziej mylnego. Twoje serce nadąża za twoim rytmem, ale jeśli o nie nie zadbasz - w końcu przestanie i pojawią się kłopoty. Tymczasem grejpfrut to owoc, który na serce wpływa bardzo korzystanie. Skutecznie obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Poza tym uszczelnia naczynia krwionośne i wypłukuje zalegające na ich ściankach złogi. Tym samym chroni organizm przed miażdżycą, udarem, a także zawałem serca.
Grejpfrutowe wsparcie dla wątroby
Wątroba jest niewątpliwie największym gruczołem w organizmie człowieka. Pełni ona szereg funkcji, począwszy od filtracji krwi, poprzez wsparcie metabolizmu i detoksykację, aż po magazynowanie witamin i cennych składników mineralnych, które uwalnia w sytuacjach, gdy twój organizm ich potrzebuje. Każdego dnia wspiera więc twój organizm na wiele sposobów. Ty możesz ją wesprzeć właśnie poprzez włączenie do diety grejpfruta. Zawarty w owocu sok pomaga wątrobie się regenerować i oczyszczać z nagromadzonych toksyn.
Wzmocnienie odporności i kości
Grejpfrut dzięki zawartości potężnej dawki witaminy C, a także beta-karotenu skutecznie wspiera również odporność organizmu. Osoby, które mają go w swojej diecie, znacznie rzadziej łapią infekcje, a gdy już im się zdarzy zachorować, szybciej zwalczają bakterie i wirusy. Poza tym grejpfruty chronią kości przed nadmierną utratą wapnia i magnezu, czym redukują ryzyko zachorowania na osteoporozę.
400 związków chemicznych w jednym owocu
Aż trudno to sobie wyobrazić, ale w rzeczywistości w dojrzałym owocu grejpfruta różowego znajduje się niemal 400 różnych związków chemicznych, z których każdy ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Witaminy, składniki mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy, pektyny, błonnik... to prawdziwe bogactwo, którego nie powinnaś ignorować. Ten jeden owoc działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, neutralizując je i zapobiegając ich szkodliwemu działaniu. Poza tym oczyszcza organizm z toksyn i pozwala nam dłużej cieszyć się młodym wyglądem skóry.
Grejpfrut to wsparcie w odchudzaniu
Jeśli do swojej diety włączysz grejpfrut, odchudzanie stanie się znacznie prostsze – a to głównie dlatego, że jest to jeden z najmniej kalorycznych owoców, który w dodatku bogaty jest w enzymy spalające tłuszcz. Poza tym, że grejpfrut świetnie sobie radzi z zalegającą tkanką tłuszczową, skutecznie też hamuje wnikanie jej nowej warstwy do komórek. Jest też bogaty w błonnik, który przynosi uczucie sytości. Musisz tylko pamiętać o jednym – najwięcej substancji wspierających odchudzanie znajduje się w białej wewnętrznej skórce, zwanej albedo. Jeśli więc chcesz uzyskać najlepsze rezultaty, nie obieraj z niej miąższu.
Słoneczna kula pod piękną, kolorową skórką kryje prawdziwe bogactwo. Czy warto z niego czerpać? Jak najbardziej. Nawet powinnaś! Przecież jesteś kobietą i zasługujesz na to, co najlepsze.