Choć dieta rządzi się swoimi prawami, a już na pewno ograniczeniem niektórych produktów, nikt nie powiedział, że zdrowe odżywianie musi odbywać się na spartańskich zasadach. W sklepach coraz częściej można napotkać zdrowe zamienniki żywności, w tym także cukru. Karob, ksylitol czy stewia to najczęściej wymieniane słodziki w dietach odchudzających czy produktach o obniżonej zawartości cukrów. Do tego grona zalicza się także inulina, jeden z cukrów złożonych, który pochodzi ze skrobi i równie skutecznie sprawdza się w zdrowym odżywianiu.


Czym tak naprawdę jest inulina?

Inulina czy też skrobia georginiowa jest polisacharydem, czyli cukrem złożonym, powstającym na drodze wiązania blisko 30 cząsteczek cukrów prostych, określanych potocznie mianem monosacharydów. Inulina powstaje dzięki trwałym połączeniom glikozydowym pomiędzy cukrami, które powszechnie znane są z naszej diety. Mowa rzecz jasna o fruktozie i glukozie, które występują naturalnie w pożywieniu. Sama inulina ma postać białego proszku o strukturze skrobi, czemu zawdzięcza swoją nazwę. Jej smak jest natomiast niezwykle delikatny i mniej słodki niż zwykłego cukru. Skrobia georginiowa wykazuje niezwykle dobrą rozpuszczalność zarówno w etanolu, jak i wodzie.


Inulina – właściwości i występowanie

Inulina jest cukrem pochodzenia roślinnego, dlatego też łatwo domyślić się, że głównym jej źródłem będą owoce i warzywa. Największa zawartość należy do rodziny astrowatych, gdzie na pierwszym miejscu zwykle wymienia się bulwy cykorii. Roślina ta posiada przeszło 40% inuliny, co czyni ją jednym z najlepszych produktów dostarczających prozdrowotnego cukru. Niemniej jednak skrobia georginiowa występuje też w innych artykułach spożywczych. Za przykład mogą posłużyć: banany, cebula, czosnek, karczoch, łopian, mniszek lekarski, por, słonecznik bulwiasty, znany lepiej jako topinambur, czy chociażby szparagi.


Skrobia georginowa jest polecana przede wszystkim jako zdrowy zamiennik dla pospolitego cukru stołowego czy niesłusznie uznawanego za zdrowszy cukru kokosowego. Głównym powodem jest niska kaloryczność tego produktu, czego dowodem jest wartość energetyczna równa 150 kcal, jaka przypada na 100 g inuliny. Kolejnym ważnym aspektem jest delikatny i mniej słodki smak. Ta właściwość cukru inulinowego jest podyktowana znacznie mniejszą ilością sacharozy. To jednocześnie tłumaczy, dlaczego cykoriowy sacharyd nie jest tak często wykorzystywany w gastronomii jako wymiennik cukru. Niemniej jednak inulina z powodzeniem zastępuje tłuszcz! Jest to uwarunkowane znakomitymi właściwościami żelującymi, co w świetny sposób sprawdzi się jako środek do nadawania kremowej konsystencji deserom, w postaci kremów czy mas tortowych.


inulina


Czy warto stosować? Korzyści płynące z inuliny

Na wstępie należy zacząć od wspomnianej wcześniej możliwości zastąpienia inuliną tłuszczu. W praktyce okazuje się, że na 1 g skrobi georginiowej przypada aż 4 g tłuszczu. Dodając do tego niską wartość kaloryczną tego produktu, otrzymujemy niezwykle korzystną i zdrową alternatywę dla osób w czasie odchudzania czy redukcji tkanki tłuszczowej. Właściwości żelujące pozwalają, by inulina stanowiła świetne rozwiązanie jako dodatek słodzący do deserów. To także ważne dla wszystkich borykających się z problemami układu krążenia, których dieta wyraźnie ogranicza spożycie cukrów i tłuszczy.


Pozostając w temacie odchudzania i zbijania nadprogramowych kilogramów, inulina ma także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Cykoriowy polisacharyd, ulegając procesowi fermentacji w jelicie grubym, wpływa niebywale korzystnie na stan flory bakteryjnej jelit. Podobne właściwości posiadają błonnik pokarmowy czy probiotyki, których regularna suplementacja pozwala na znaczną poprawę pracy systemu trawiennego poprzez intensyfikację funkcjonalności jelit, ułatwienie wypróżniania, znaczne ograniczenie powstawania wzdęć oraz zaparć czy utrzymanie prawidłowego współczynnika pH. Co więcej, badania dowodzą, iż inulina może być z powodzeniem wykorzystywana jako element profilaktyki niektórych chorób jak chociażby owrzodzenia, polipy czy stanów zapalnych narządów wewnętrznych.


Nadwaga czy otyłość stanowią otwarte drzwi do rozwoju wielu chorób, zwłaszcza tych, które dotyczą układu krążenia. Jak zostało wspomniane, stosowanie inuliny jako zamiennik dla niezdrowego tłuszczu wpływa na stężenie cholesterolu we krwi. Badania potwierdzają, że dzienna dawka 40 g skrobi georginiowej pozwala w skuteczny sposób zmniejszyć poziom cholesterolu LDL, a także utrzymać go w normie. Warto też wspomnieć, że inulina może być wykorzystywana w diecie cukrzycowej. Niski indeks glikemiczny skrobiowego polisacharydu, a także spowolnienie wchłaniania cukru z pożywienia stanowi świetne rozwiązanie dla diabetyków.


Również kobiety powinny przyjrzeć się inulinie i wzbogacić swoją dietę o przytoczone już w tekście artykuły spożywcze. Wszystko za sprawą faktu, że inulina ma znaczący wpływ na profilaktykę osteoporozy, głównie w okresie menopauzalnym. Wówczas gdy następuje wyraźne nasilenie resorpcji cząsteczek wapnia z kości, skrobia georginiowa pozwala na usprawnienie wchłaniania wartości odżywczych i soli mineralnych z pożywienia. W głównej mierze prowadzi to do wzrostu zawartości wspomnianego wapnia, a także cynku, magnezu i żelaza, będących jednymi z najważniejszych mikroelementów wchodzących w skład diety każdego człowieka.

Inulina – zdrowa alternatywa dla cukru Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1