Jesień to pora, kiedy obserwujemy wyjątkowo dużą zachorowalność na przeziębienia, grypy, anginy, przeróżne zapalenia, a katar towarzyszy nam niemal codziennie. Czy można jakoś się przed tym bronić? Można, a nawet trzeba! Przecież nikt nie lubi leżeć w łóżku z gorączką i patrzeć, jak ucieka mu życie. Poniżej przeczytacie o podstawowych, naturalnych metodach na wzmocnienie odporności organizmu.


Witaminy najlepsze na odporność

„Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki!”, a nawet dla kobiety i mężczyzny. Każdy o tym wie, a pomimo tego spójrzcie, jak mało zjadamy warzyw i owoców, zwłaszcza jesienią. To prawda… coraz trudniej o owoce sezonowe, im późniejsza jesień, tym tego mniej. Mimo wszystko dopóki mamy śliwki czy jabłka nie warto z nich rezygnować. Pomimo że w sklepach pojawiają się mandarynki w coraz niższych cenach, o wiele zdrowiej sięgać po owoce ojczyste, które nie mają w sobie aż tylu pestycydów. I nawet jeżeli są pryskane, nasz organizm chętniej je przyswaja. Z kolei warzywa powinny być podstawą każdego posiłku. Brokuły, kalafiory, seler naciowy, marchewka, ziemniaki, pietruszka, cebula, pomidory, papryka, ogórki kiszone – nasze talerze powinny być tym wypełnione po brzegi. W sklepie takie warzywa możemy kupić przez cały rok, ale jeżeli nie smakują nam świeże warzywa jesienią i zimą, które faktycznie nie są tak smaczne jak w lecie, możemy zawsze postawić na mrożonki. Mieszanki mrożonych warzyw są sprytnym rozwiązaniem na tę porę roku. Również jeżeli latem posiadamy własne warzywa, możemy je zamrozić, a z owoców przyrządzić konfitury i soki, którymi będziemy wzmacniać odporność jesienią i zimą.


Wyhoduj sobie odporność

Kolejnym pomysłem na trochę zielonego na talerzu jest posadzenie u siebie w domu różnych kiełków. Rzeżucha kojarzy nam się z wiosną, ale pod własnym dachem można ją jak najbardziej sadzić przez cały rok. Wystarczy talerzyk wypełniony nawilżoną watą i codziennie podlewanie nasion, by urosły. Nasiona można kupić już nie tylko w sklepach ogrodniczych, ale coraz częściej nawet w supermarketach.


sposby na odporność


Suplementy na odporność

Kiedy stosujemy się do zaleceń, a nadal występuje u nas niedobór witamin, zawsze możemy wzmocnić organizm suplementami dostępnymi w aptekach. Można tam znaleźć przeróżne zestawienia witamin, w różnej formie, nie tylko tabletek, ale i syropu, proszku do rozpuszczania, czy tabletek musujących. Takie witaminy zawsze są jakimś dodatkowym rozwiązaniem, jednak nie powinniśmy na ich rzecz rezygnować z warzyw.


Odporność? Naturalnie!

A kiedy choroba zbliża się do nas coraz większymi krokami, mamy jeszcze kilka naturalnych broni. Przede wszystkim CZOSNEK. Pomimo że jego zapach i smak nie zachwycają, dla efektów działania warto je przeboleć. Czosnek jest zwany naturalnym antybiotykiem, gdyż zapobiega infekcjom wirusowym, rozgrzewa, obniża gorączkę. Co ciekawe, posiada działanie podobne do aspiryny – zmniejsza lepkość krwi. Ponadto czosnek obniża ciśnienie krwi, a nawet niszczy pasożyty jelit, działa antynowotworowo, hamuje rozwój bakterii. Warto więc sięgać po niego nie tylko w sytuacji zagrożenia chorobą, ale i profilaktycznie. A jak go spożywać? Najlepiej smakuje w połączeniu z mlekiem, zawsze można dodawać też do kanapek i innych potraw. Czosnek świeży ma więcej właściwości niż ten duszony, smażony czy pieczony.


Kolejną z leczniczych roślin jest imbir, który możemy dodawać np. do herbaty. Ułatwia on trawienie, łagodzi mdłości, a co najważniejsze, leczy przeziębienia, przynosi ulgę chorym stawom, działa przeciwzapalnie, leczy migreny i poprawia krążenie krwi. Ważne, by stosować korzeń imbiru, a nie imbir mielony, który może być już pozbawiony wielu cennych właściwości.


Miód. Ten dar od pszczół nie tylko osładza nam życie i herbatę, ale i wzmacnia serce, koi nerwy, działa bakteriobójczo, przeciwbiegunkowo, jest dobry na przeziębienia i kłopoty z gardłem. Ważne tylko, aby nie dodawać go do wrzątku, bo również wtedy traci moc swoich właściwości. Ale kanapki z miodem, przestudzona herbata, albo nawet mleko z miodem i czosnkiem są doskonałym pomysłem, by podczas choroby stanąć na nogi.


Jak widzicie, natura dała nam wiele darów, jeszcze zanim powstały pierwsze apteczne leki. Korzystajmy z tych naturalnych uzdrawiaczy, gdyż one nie mogą nam zaszkodzić, a tylko pomóc. Oczywiście nie zostały wymienione tu wszystkie, ale podstawowe. Aby uniknąć niechcianej choroby, stosujmy się do tego, co mamy tłukły nam do głowy za młodu, a mianowicie: ciepło się ubierajmy!

Jak skutecznie wzmocnić odporność jesienią? Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1