Jeśli regularnie robisz większe zakupy, to z pewnością część żywności po prostu mrozisz. Zdarza się to zarówno w przypadku nieprzetworzonych składników, jak i gotowych dań obiadowych. Czy jednak zastanawiałaś się kiedyś nad tym, jak mrozić żywność, aby była zdrowa? Mrożenie jest bardzo przydatną czynnością – pozwala dłużej zachować świeżość żywności oraz przystosować ją do przechowywania do czasu, gdy będzie nam potrzebna. Co więcej, mrożenie warzyw i owoców jest przydatne również na okres zimowy, kiedy nie jesteśmy w stanie z produktami żywnościowymi dostarczać tak wielu witamin. Czy jednak wiesz, jak zamrażać pierogi z jagodami i ile mięso powinno przebywać w zamrażarce? 


Mrożenie warzyw na zimę

Warzywa i owoce są jednymi z podstawowych produktów, które przeznaczamy do mrożenia. Jak zostanie wspomniane nieco dalej, warto wiedzieć, jakie warzywa i owoce można zamrażać, bo nie wszystkie się do tego nadają – chodzi głównie o te gatunki, które mają w sobie sporo wody oraz są dość kruche, np. banany, pomarańcze czy pomidory. Całą resztę jednak możemy bez problemu mrozić.


Do mrożenia przeznaczamy przede wszystkim te warzywa i owoce, które są świeże, bez śladów zepsucia, a także całkiem dojrzałe. Warto je przed mrożeniem przede wszystkim umyć, a potem zblanszować – w ten sposób będą dłużej zatrzymywały większe ilości składników odżywczych. Mrożone warzywa i owoce możemy przechowywać zarówno w woreczkach, jak i specjalnych, zamkniętych pojemnikach dostosowanych do mrożenia. Należy jednak pamiętać, że niewielkie, pojedyncze owoce, w przypadku których zależy nam, aby zachowały swoją formę – np. maliny czy wiśnie do ciast – należy najpierw dokładnie osuszyć, bo inaczej zmienią się w bezkształtną masę. Jeśli nie zależy nam na kształcie warzyw i owoców, możemy zrobić z nich puree, które umieścimy w pojemnikach – np. takich jak do lodu. W ten sposób uzyskamy kolorowe, smaczne kostki, które możemy potem wykorzystać do koktajlu, masy owocowej, zupy czy sosu.
Warzywa i owoce można przechowywać w stanie zamrożonym od ośmiu miesięcy do roku.


mrożenie


Mrożenie mięsa i gotowych produktów

Bez problemu możemy zamrażać większość gotowych produktów. Nie trzeba mieć szczególnej wiedzy odnośnie do tego, jak zamrażać np. pierogi z serem – wystarczy po wystygnięciu i osuszeniu włożyć je do specjalnego woreczka. Jeśli chodzi o to, jakie zupy można zamrażać – również w zasadzie wszystkie, pilnując jednak, aby nie miały w sobie np. makaronu czy ryżu. Można mrozić za to zupki dla niemowląt starte na krem, pamiętając jedynie, żeby umieścić je w nieco większym pojemniku czy woreczku, bo zwiększą swoją objętość. Powinny one wytrzymać ok. 3–4 miesięcy.


Mięso z kolei porcjujemy i wrzucamy do woreczków bez wcześniejszego mycia, które mogłoby zwiększyć rozwój bakterii. Możemy je trzymać w zamrażarce od 8 do 12 miesięcy.


Jakich produktów nie można zamrażać?

Istnieje jednak grupa produktów, których nie należy ponownie zamrażać. Należą do niej przede wszystkim te rzeczy, które już raz rozmroziłaś – ponowne mrożenie nie tylko obniży jakość składników spożywczych, ale również sprawi, że rozwijające się po rozmrożeniu mikroorganizmy wywołają spore zamieszanie w układzie pokarmowym. Jeśli więc nie chcesz podtruć siebie i rodziny – nie zamrażaj powtórnie tych samych rzeczy.


Ogólna zasada dotycząca reszty produktów mówi, że nie należy zamrażać niczego, co ma w sobie sporo wody, zaś po rozmrożeniu może zmienić swoją postać. Chodzi tutaj przede wszystkim o miękkie sery takie jak ricotta, ale również niektóre warzywa i owoce – pomidory, ogórki, pomarańcze czy jabłka. Z kolei produktów takich jak śmietana czy gotowy sos nie należy mrozić przede wszystkim z uwagi na fakt, że ich struktura po rozmrożeniu najpewniej się zmieni – i stanie się rozwarstwiona. Z tego samego powodu nie należy mrozić sałatek z dodatkiem np. majonezu. Należy unikać również mrożenia gotowanego ryżu, makaronu czy ziemniaków, które po rozmrożeniu zwyczajnie nie nadają się do jedzenia.

Jak zdrowo mrozić żywność? Praktyczne wskazówki Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1