Kraj pochodzenia żywności
W przypadku niektórych produktów warto kierować się patriotyzmem lokalnym. Jeśli wiadomo, że dany produkt jest wytwarzany w Polsce, nie ma sensu kupować jego odpowiednika pochodzącego z zagranicy tylko dlatego, że ma on niższą cenę lub ładniej wygląda. Szczególnie chodzi tu o warzywa i owoce, które ze względu na lokalne pochodzenie nie są długo przetrzymywane w magazynach ani nie muszą pokonywać długich tras podczas transportu – dzięki czemu zachowują świeżość bez konieczności stosowania różnych substancji konserwujących. Woskowane jabłka z importu może i ładnie wyglądają, ale na pewno nie są zdrowsze od owoców z polskich sadów.
Etykieta podaje wykaz składników produktu
Składniki, z jakich został zrobiony produkt spożywczy, są uszeregowane malejąco według ich udziału w produkcie, czyli na pierwszym miejscu jest zawsze składnik główny. Przykładowo lista składników dobrego pasztetu w słoiku powinna zaczynać się od mięsa. Tymczasem na etykietach wielu pasztetów na pierwszym miejscu znajduje się woda, a dalej tłuszcz i mięso oddzielone mechanicznie, tzw. MOM, na które składają się chrząstki, kości i resztki mięsa. Nie oznacza to jednak, że należy patrzeć wyłącznie na pierwsze wymienione substancje, gdyż często to na końcu listy znajdują się różne konserwanty i sztuczne ulepszacze. W przypadku żywności przetworzonej warto zwracać uwagę także na długość listy składników – im jest ona dłuższa, tym jakość produktu będzie gorsza. Często etykieta ujawnia prawdę o produkcie. Pięknie wyglądający ser żółty może okazać się wyrobem seropodobnym, o czym dowiedzieć się można wyłącznie z małej etykiety na odwrocie opakowania, gdzie w składzie produktu będą znajdować się: mleko w proszku, tłuszcz roślinny czy skrobia, czyli składniki niedopuszczalne w prawdziwym serze.
Informacje o wartościach odżywczych produktu
Na etykiecie powinny być wyszczególnione dane na temat: wartości energetycznej produktu oraz zawartości soli, białka, cukrów, węglowodanów i tłuszczów.
Umiejętność odczytywania wartości odżywczych z etykiety produktów spożywczych jest bardzo ważna, gdyż to te informacje mają największy wpływ na efekty zdrowotne. Wartość energetyczna oznaczona w kcal i kJ ma znaczenie przede wszystkim dla osób na diecie odchudzającej. Ilość węglowodanów powinna być podana z rozróżnieniem na cukry proste i złożone, zaś ilość tłuszczów z rozróżnieniem na kwasy nienasycone i niezdrowe nasycone. Warto pamiętać, że produkt niskotłuszczowy powinien zawierać w porcji mniej niż 3 g tłuszczu, zaś produkt beztłuszczowy tylko 0,5 g tłuszczu w porcji.
Termin przydatności do spożycia – etykieta jest niezbędna
Termin przydatności do spożycia powinien być sprawdzany w pierwszej kolejności. Bardzo często promocje w marketach dotyczą produktów, którym termin ważności kończy się za kilka dni. Można je więc kupować tylko wówczas, gdy planuje się je spożyć w najbliższym czasie.
Zapoznawanie się z etykietami produktów spożywczych tylko na początku może wydawać się trudne i czasochłonne. Warto jednak podjąć ten wysiłek, gdyż dzięki temu można ograniczyć ilość spożywanej chemii, dostarczać organizmowi więcej cennych składników odżywczych i po prostu smaczniej jeść.