Żywność dostępna w sklepach jest różnej jakości i niestety nie zawsze służy zdrowiu człowieka, a często potrafi także rozczarować swym smakiem. Aby jeść zdrowo i smacznie, należy mądrze wybierać produkty, opierając się nie na ich reklamach, lecz na informacjach zawartych na etykietach. Zapoznanie się z etykietą produktów spożywczych powinno być podstawą każdych zakupów, dlatego warto się nauczyć czerpać z nich najważniejsze informacje. Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej etykieta każdego produktu spożywczego dopuszczonego do obrotu powinna zawierać konkretne dane na jego temat. Dla konsumenta najważniejsze są jednak tylko niektóre informacje, takie jak pochodzenie żywności, składniki produktu, wartości odżywcze oraz maksymalny termin przydatności do spożycia. 


Kraj pochodzenia żywności

W przypadku niektórych produktów warto kierować się patriotyzmem lokalnym. Jeśli wiadomo, że dany produkt jest wytwarzany w Polsce, nie ma sensu kupować jego odpowiednika pochodzącego z zagranicy tylko dlatego, że ma on niższą cenę lub ładniej wygląda. Szczególnie chodzi tu o warzywa i owoce, które ze względu na lokalne pochodzenie nie są długo przetrzymywane w magazynach ani nie muszą pokonywać długich tras podczas transportu – dzięki czemu zachowują świeżość bez konieczności stosowania różnych substancji konserwujących. Woskowane jabłka z importu może i ładnie wyglądają, ale na pewno nie są zdrowsze od owoców z polskich sadów.


Etykieta podaje wykaz składników produktu

Składniki, z jakich został zrobiony produkt spożywczy, są uszeregowane malejąco według ich udziału w produkcie, czyli na pierwszym miejscu jest zawsze składnik główny. Przykładowo lista składników dobrego pasztetu w słoiku powinna zaczynać się od mięsa. Tymczasem na etykietach wielu pasztetów na pierwszym miejscu znajduje się woda, a dalej tłuszcz i mięso oddzielone mechanicznie, tzw. MOM, na które składają się chrząstki, kości i resztki mięsa. Nie oznacza to jednak, że należy patrzeć wyłącznie na pierwsze wymienione substancje, gdyż często to na końcu listy znajdują się różne konserwanty i sztuczne ulepszacze. W przypadku żywności przetworzonej warto zwracać uwagę także na długość listy składników – im jest ona dłuższa, tym jakość produktu będzie gorsza. Często etykieta ujawnia prawdę o produkcie. Pięknie wyglądający ser żółty może okazać się wyrobem seropodobnym, o czym dowiedzieć się można wyłącznie z małej etykiety na odwrocie opakowania, gdzie w składzie produktu będą znajdować się: mleko w proszku, tłuszcz roślinny czy skrobia, czyli składniki niedopuszczalne w prawdziwym serze.


etykieta pomoże nam wybrać smaczny i wartościowy produkt


Informacje o wartościach odżywczych produktu

Na etykiecie powinny być wyszczególnione dane na temat: wartości energetycznej produktu oraz zawartości soli, białka, cukrów, węglowodanów i tłuszczów.


Umiejętność odczytywania wartości odżywczych z etykiety produktów spożywczych jest bardzo ważna, gdyż to te informacje mają największy wpływ na efekty zdrowotne. Wartość energetyczna oznaczona w kcal i kJ ma znaczenie przede wszystkim dla osób na diecie odchudzającej. Ilość węglowodanów powinna być podana z rozróżnieniem na cukry proste i złożone, zaś ilość tłuszczów z rozróżnieniem na kwasy nienasycone i niezdrowe nasycone. Warto pamiętać, że produkt niskotłuszczowy powinien zawierać w porcji mniej niż 3 g tłuszczu, zaś produkt beztłuszczowy tylko 0,5 g tłuszczu w porcji.


Termin przydatności do spożycia – etykieta jest niezbędna

Termin przydatności do spożycia powinien być sprawdzany w pierwszej kolejności. Bardzo często promocje w marketach dotyczą produktów, którym termin ważności kończy się za kilka dni. Można je więc kupować tylko wówczas, gdy planuje się je spożyć w najbliższym czasie.


Zapoznawanie się z etykietami produktów spożywczych tylko na początku może wydawać się trudne i czasochłonne. Warto jednak podjąć ten wysiłek, gdyż dzięki temu można ograniczyć ilość spożywanej chemii, dostarczać organizmowi więcej cennych składników odżywczych i po prostu smaczniej jeść.

Jakich informacji szukać na etykietach? Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1