Czy kawa pozytywnie wpływa na organizm? Tak, pod warunkiem, że będziemy ją pić w umiarkowanych ilościach i wybierzemy kawę do zadań specjalnych, która dodatkowo wspomoże nasze zdrowie.  


Właściwości kawy

Od wielu lat badacze i dietetycy wydają sprzeczne opinie na temat picia kawy. Zwolennicy zwracają uwagę na zawartość antyoksydantów, witamin z grupy B, błonnika, węglowodanów i białka. Dzięki zawartości antyoksydantów, kawa chroni przez niektórymi nowotworami, może także zahamować rozwój Alzheimera oraz działa profilaktycznie w przypadku choroby Parkinsona. Minimalizuje także ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Regularne picie kawy pozwala usunąć zbędne toksyny z organizmu.


Zwolennicy podkreślają, że picie kawy poprawia przemianę materii i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Filiżanka mocnej kawy wpływa pozytywnie na koncentrację, poprawia pamięć krótkotrwałą, pobudza organizm i stanowi duży zastrzyk energii. Czarna kawa dotlenia organizm, ma korzystny wpływ na układ trawienny oraz krążenie.


Przeciwnicy kawy podkreślają natomiast, że pita w dużych ilościach może powodować rozdrażnienie, nerwowość, problemy z wyciszeniem się i zaśnięciem a także problemy żołądkowe. Kawa ma działanie moczopędne i wypłukuje cenne składniki mineralne z organizmu, głównie magnez i wapń. Nie poleca się picia kawy osobom cierpiącym na nadciśnienie, choroby układu krążenia oraz choroby wrzodowe. Regularne picie kawy w dużych ilościach może powodować pieczenie w przełyku, niestrawność, skurcz jelit, kolki a nawet ucisk w okolicach wątroby.


Biorąc pod uwagę te skrajne doniesienia, warto zwrócić uwagę, aby kawa posiadała dodatkowe korzyści zdrowotne, tym bardziej, że na rynku jest ogromny wybór kaw. Dobrze też ograniczyć ilość kaw do 1-2 filiżanek dziennie. 


Kawa gotowana nie zakwasza

Kawa gotowana nie zakwasza organizmu w takim stopniu jak kawa rozpuszczalna. Ważne, aby nie dodawać do niej mleka, co wpływa niekorzystnie na trawienie i może pozbawić kawę jej zdrowotnych właściwości. Kawa gotowana przede wszystkim działa łagodniej na żołądek i układ trawiennych, nie podrażnia jelit. Przy tym pobudza, dodaje energii, poprawia koncentrację i przyśpiesza metabolizm. Kawa gotowana z dodatkiem kardamonu świetnie rozgrzewa organizm, a przy tym osłodzona miodem, świetnie smakuje.


Składniki:

- 6 łyżek kawy mielonej;

- 3 szklanki wody;
- 3-4 łyżeczki miodu;
- 1 łyżeczka kardamonu;
- 1 łyżeczka cynamonu.


Wykonanie: Wodę zagotować w garnku, dodać kardamon, cynamon, przykryć garnek i gotować ok. 30 sekund. Następnie wsypać do garnka kawę, wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 25-30 minut. Po tym czasie osłodzić kawę miodem i poczekać kilka minut aż fusy opadną na dno. Fusy można także przecedzić.


zielona kawa


Zielona kawa kontra odchudzanie

Zielona kawa to tak naprawdę tradycyjne ziarna, które nie zostały poddane procesowi palenia. Dużo mówi się o działaniu odchudzającym zielonej kawy. Z czego to wynika? Zielona kawa jest źródłem antyoksydantów. Zawartość kwasu chlorogenowego sprawia, że cukier wolniej odkłada się w organizmie, spalany jest tłuszcz a metabolizm pobudzany zostaje do pracy. Jak więc przygotować zieloną kawę?


Składniki:

- szklanka surowych ziaren;

- 1 litr wody.


Wykonanie: Ziarna zielonej kawy są bardzo twarde. Jeśli chcemy zmielić je w młynku, najpierw lepiej je rozgnieść w moździerzu. Możemy także przygotować kawę z całych ziaren.


Ziarna, zmielone lub całe, zalej wodą i poczekaj aż woda zacznie wrzeć. Następnie zmniejsz nieco ogień i gotuj jeszcze 10-15 minut. Po tym czasie odstaw kawę do ostygnięcia, co najmniej na 1 godzinę, co jakiś czas przemieszaj napar. Odcedź ziarna, a przygotowany napój przechowuj w lodówce. Pij 2-3 filiżanki dziennie.


Bulletproof coffee - zastrzyk zdrowej energii

Kuloodporna kawa to ogromny zastrzyk zdrowej energii. Zawartość tłuszczu w postaci oleju kokosowego hamuje łaknienie i sprawia, że w ciągu dnia organizm nie przyswaja tyle kalorii. Bulletproof coffee warto pić przed porannym treningiem, aby dodać organizmowi energii, ale nie obciążać go ciężkim śniadaniem.


Składniki:

- 200 ml espresso;

- 2 łyżki masła (ważne, aby nie było solone);
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (koniecznie nierafinowany);


Wykonanie: wszystkie składniki połączyć za pomocą blendera. Można dodać odrobinę kardamonu lub cynamonu dla walorów smakowych.


Pijąc kawę, warto kierować się rozsądkiem i zachować umiar. Niewielkie ilości kawy wpływają pozytywnie na kondycję organizmu i posiadają wiele właściwości zdrowotnych.

Kawy do zadań specjalnych [PRZEPISY] Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1