Kurkuma to jedna z nazw stosowanych na określenie byliny z rodziny strelicjowatych, fachowo zwanej ostryżem długim lub szafranem indyjskim. Roślina ta uprawiana jest w wielu krajach o klimacie tropikalnym, ale tworzona z niej przyprawa – żółta i posiadająca charakterystyczny smak – stosowana jest wszędzie. W kuchniach całego świata! Popularność kurkumy znacznie wzrosła, od kiedy odkryto jej cenne, lecznicze właściwości. Co warto o niej wiedzieć? 

 

Kurkuma – właściwości lecznicze

Kłącze kurkumy przypomina trochę imbir, jednak nie musimy umieć ich rozróżniać, ponieważ w Europie i tak najczęściej stosuje się kurkumę w postaci zmielonej. To żółty proszek, nieco pikantny w smaku, o trochę korzennym zapachu i rozgrzewającym działaniu na ciało (zupełnie jak imbir). Jego wspaniały, żółty kolor to zasługa kurkuminy – będącej organicznym związkiem chemicznym, a także przeciwutleniaczem (co oznacza, że neutralizuje wolne rodniki, zapobiegając rozwojowi raka oraz chroniąc skórę przed przedwczesnymi oznakami starzenia).


Kurkuma jednak posiada szereg innych, zdrowotnych zalet. Przede wszystkim wspaniale podnosi odporność, zapobiegając infekcjom bakteryjnym, wirusowym oraz atakom grzybów. Kuracja kurkumą w przypadku przeziębienia bądź infekcji wirusowej pozytywnie wpływa na proces szybkiego powrotu do zdrowia. Zażywając ją, można pomóc sobie także w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego - kurkuma działa żółciopędnie, a także wytwarza enzymy o działaniu przeciwzapalnym. Przede wszystkim poprawia pracę wątroby i chroni ją przed uszkodzeniami. Zawarty w tej przyprawie związek - tumeron - poprawia również funkcjonowanie układu nerwowego, usprawniając pracę mózgu także w sytuacji, gdy został on uszkodzony, na przykład na skutek urazu. Wspomaga procesy naprawcze i pozwala uchronić się między innymi przed rozwojem Alzheimera. Dodatkowo pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację.


Dzięki stosowaniu kurkumy można też poprawić wzrok (pomaga między innymi w leczeniu jaskry i przy zapaleniu spojówek), jak również ustrzec się przed cukrzycą i miażdżycą. Kurkuma obniża poziom złego cholesterolu i - jak wykazały badania laboratoryjne - obniża poziom cukru we krwi. Mogą ją zatem swobodnie stosować diabetycy.


kurkuma


Kurkuma i jej różne zastosowania

Kurkuma występuje nie tylko w postaci proszku, by dodawać do potraw, ale również w postaci kapsułek oraz tabletek. Wszystko po to, ażeby dostarczyć do swojego organizmu znacznie większą dawkę leczniczej kurkuminy niż znajduje się w przyprawie (to zaledwie od 2-5% jej całego składu). Ażeby kurkumina była lepiej przyswajalna, poleca się spożywać ją wraz z czarnym pieprzem - dlatego też suplementy diety zawierają oba te składniki, podane w najbardziej optymalnych ilościach.


Jeśli zaś chodzi o zastosowanie w kuchni, kurkuma jest składnikiem przyprawy curry, sosu Worcester oraz musztardy. Prócz tego, można ją dodawać do zup (przede wszystkim do rosołu), ryżu i drobiu, a także ryb i owoców morza. Nada potrawom wspaniałą, intensywnie żółtą barwę, jednak jeśli zdecydujemy się na kupno kłącza kurkumy, ażeby samodzielnie go zetrzeć lub zmielić, trzeba być ostrożnym, bowiem mocno brudzi ręce oraz ubrania.


Cena kurkumy

Jeśli chodzi o suplementy diety, ich cena jest bardzo zróżnicowana - za 1 opakowanie można zapłacić od 30 do około 100 złotych. Wszystko zależy od producenta, dokładnego składu oraz ilości tabletek w opakowaniu. Znajdziemy bowiem zarówno opakowania po 30, 60, 90 albo i 100 kapsułek.


Można także pokusić się o zakup świeżej kurkumy - należy ją następnie ugotować na parze, a potem ostrożnie zetrzeć na proszek i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu.

Kurkuma – przyprawa pełna zdrowotnych właściwości Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1