Kwas cytrynowy to składnik, który budzi sprzeczne uczucia. Z jednej strony jest powszechnie dodawany w dużej gamie produktów, a z drugiej coraz częściej pojawiają się głosy o jego dużej szkodliwości. Jak jest naprawdę? Czy powinniśmy obawiać się kwasu cytrynowego?


Co to jest kwas cytrynowy?

Kwas cytrynowy, inaczej E330, jest to organiczny związek chemiczny z grupy hydrokwasów karboksylowych. Zawiera trzy grupy karboksylowe i jest dość pospolitym kwasem występującym w przyrodzie, można go znaleźć w większości organizmów żywych, gdzie odpowiada za poprawność metabolizmu. W dużych ilościach występuje w liściach owoców, szczególnie cytrusów.


Kwas cytrynowy - wykorzystanie

Kwas cytrynowy jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym oraz w gospodarstwie domowym. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się go w funkcji regulatora kwasowości i stabilizatora. Jest także odpowiedzialny za utrwalanie kolorów produktów spożywczych. Znaleźć go można w wyrobach cukierniczych, ciastkach, chrupkach, deserach mlecznych, lodach, wyrobach garmażeryjnych, dżemach, galaretkach, margarynach, serach topionych, serach mozzarella, serach twarogowych, zagęszczonych napojach słodzonych, oliwkach w zalewie czy przetworach rybnych.


Szerokie zastosowanie znajduje także w kosmetyce. Znajdziesz go w kremach na przebarwienia i piegi, peelingach na rozjaśnienie, płynach do mycia twarzy, płukankach do włosów. W kosmetykach stosowany jest jako przeciwutleniacz, substancja wspomagająca działanie innych hydroksykwasów, substancja działająca antybakteryjnie oraz rozświetlająco.


W gospodarstwie domowym kwasku cytrynowego używa się głównie do czyszczenia powierzchni. Świetnie sprawdzi się jako odkamieniacz do czajnika, usuwa ślady po kawie i herbacie, może być używany do czyszczenia armatury oraz nawarstwień korozyjnych.


kwas cytrynowy


Kwas cytrynowy – szkodliwy, czy bezpieczny?

Wokół kwasu cytrynowego narosło wiele historii. Mówi się, że ma niekorzystny wpływ na zmianę reakcji chemicznych w mózgu. Wielu konsumentów słysząc w nazwie „E”, od razu kwalifikuje składnik jako szkodliwą chemię. Niepokoi także powszechnie użycie kwasu, nawet w produktach, które same w sobie już są kwaśne. Podobnie jak to, że silne działanie kwasku potrafi usunąć korozję czy zanieczyszczenia.

Nie ma jednak wiarygodnych badań potwierdzających szkodliwość kwasu cytrynowego. Czy jest zatem korzystny dla naszego zdrowia? Odpowiedź nie będzie jednoznaczna, choć w wielu miejscach można znaleźć informacje zapewniające o bezpieczeństwie kwasu cytrynowego. Niezaprzeczalnie zdrowe jest to, co naturalne. I na te produkty warto stawiać w swoim menu. Naturalny sok z cytryny jest więc lepszym rozwiązaniem niż kwasek cytrynowy. Dodawaj go do herbaty czy wypieków a zyskasz pewność, że wybierasz najlepsze dla siebie składniki.


Jak we wszystkim, ważny jest umiar. Skoro kwas cytrynowy dodawany jest do wielu produktów to można zaleźć inny sposób na zminimalizowanie jego spożycia, nie tylko poprzez zrezygnowanie z części produktów.


Ogromnym krokiem milowym w naszej diecie będzie rezygnacja z gotowych słodyczy. Zamiast batoników, ciasteczek i czekoladek, samodzielnie przygotuj ciasto lub ciasteczka. Nawet jeśli twoje umiejętności kulinarne są znikome, powinnaś dać sobie radę z najprostszymi przepisami, np. na ciastka owsiane. Będzie to ogromna korzyścią dla twojego zdrowia, bo w gotowych składnikach znaleźć można wiele szkodliwych składników, choćby tłuszcz palmowy. Rezygnacja z nich to dobra inwestycja w swoje zdrowie.


Ogranicz kupowanie gotowych dżemów i konfitur. Dużo lepsze są przetwory domowej roboty. Korzyści z ich przygotowania masz wiele: są dużo lepsze w smaku, nieporównanie zdrowsze i zdecydowanie tańsze od gotowych słoiczków.


W dobie mocno przetworzonej żywności warto jak najczęściej sięgać po zdrowe i naturalne produkty. Pewnych składników w pożywieniu nie jesteśmy w stanie uniknąć, ale czytając etykiety i dokonując świadomych wyborów, mamy duży wpływ na swoje zdrowie.

Kwas cytrynowy - ulepszacz, czy zabójca mózgu? Ocena: 3.6/5 Ilość głosów: 7