Mandarynki to jedne z popularniejszych owoców cytrusowych. Większości z nas kojarzą się z zimą i świętami Bożego Narodzenia. I słusznie. Owoce te powinny być spożywane zwłaszcza w chłodniejszych porach roku. Mają one bowiem szereg właściwości poprawiających odporność naszego organizmu. Są przepyszne i słodkie, a jednak niskokaloryczne – co sprawia, że mogą je spożywać osoby starające się zrzucić zbędne kilogramy. To jednak nie koniec prozdrowotnych właściwości mandarynek.


Dlaczego powinnyśmy jeść mandarynki

Mandarynki to jedne z najsmaczniejszych owoców. Nie tylko ze względu na walory smakowe powinny się one znaleźć w naszym jadłospisie. Jak wszystkie cytrusy, są one cennym źródłem witaminy C. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że mandarynki są prawdziwą skarbnicą witaminy A. Spośród cytrusów więcej witaminy A posiadają jedynie grejpfruty. Popularne pomarańcze zawierają jej o niemal dwie trzecie mniej niż mandarynki. Witamina A jest niezbędna dla naszego organizmu. Potrzebują jej nasze kości, znana jest również z dobroczynnego wpływu na naszą skórę.


Zapewnienie sobie odpowiedniej dawki witaminy A ma wpływ za zdrowie naszych oczu. Mandarynki zawierają również wiele cennych dla naszego zdrowia przeciwutleniaczy. Owoce te wspomagają odporność naszego organizmu, dbają o kondycję naszej cery, a dodatkowo chronią przed niektórymi nowotworami. Zazwyczaj spożywamy słodkie owoce mandarynek, zapominamy jednak o ich skórce, która posiada niezwykle cenne dla naszego zdrowia substancje. Wiele z nas wykorzystuje w swojej kuchni skórkę pomarańczową, czas więc pomyśleć o zastosowaniu skórki mandarynki.


mandarynki


Skórka mandarynki zawiera znany ze swoich prozdrowotnych właściwości flawonoid – tak zwaną nobiletynę. Dobroczynne działanie tej substancji polega na hamowaniu odkładania się tłuszczów w wątrobie. W efekcie nobiletyna pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2. i chorobom układu krążenia. Osoby, które zmagają się z cukrzycą, mogą obawiać się mandarynek ze względu na ich słodki smak. Jest to bezpodstawne. Owoce te są niskokaloryczne, a dodatkowo posiadają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że ich spożywanie jest rekomendowane zarówno osobom z cukrzycą, jak i tym z nas, które borykają się z problemem nadprogramowych kilogramów. Jedynym przeciwwskazaniem dla spożywania mandarynek są popularne w naszym kraju alergie na cytrusy. Jeżeli jednak nie stwierdzimy u siebie takich objawów, możemy jeść te owoce do woli.


Mandarynki w walce z nowotworami

Mandarynki okazały się skuteczne w walce z nowotworami. A to nie tylko za sprawą dużej ilości witaminy C i przeciwutleniaczy. Sławna już skórka mandarynki posiada więcej ciekawych prozdrowotnych substancji. Poza nobiletyną na uwagę zasługuje także salvestrol Q40 – związek odpowiedzialny za niszczenie komórek nowotworowych, chroniący nas między innymi przed rakiem wątroby. Mandarynki to owoce, które niewątpliwie powinny znaleźć miejsce w naszej diecie. Pamiętajmy jednak, że warto jest kupować owoce świeże. Przed spożyciem natomiast należy mandarynki porządnie umyć.

Mandarynki – kilka nieznanych faktów Ocena: 4/5 Ilość głosów: 2