Marakuja to smaczny i zdrowy owoc egzotyczny, który z cała pewnością warto uwzględnić w codziennej diecie. Dostarcza wielu witamin i minerałów, odznacza się także ciekawym kształtem. Marakuja bywa także określana mianem owocu pasji, passiflorą lub męczennicą, choć to ostatnie określenie najczęściej dotyczy krzewu, na którym rośnie. Co powinnaś wiedzieć o marakui?


Marakuja – smaczna egzotyka

Ojczyzną tego dość tajemniczego owocu jest Ameryka Południowa. Marakuję najczęściej można spotkać w Peru, Kolumbii, Ekwadorze oraz Brazylii, nie mniej jednak nie oznacza to, że należy udać się w długą, egzotyczną podróż, by skosztować tego owocu. Marakuję bez problemu można kupić także w Europie, oczywiście jako owoc importowany.


Owoc ten wciąż jest mało popularny, dlatego też passiflorę można kupić wyłącznie w określonych punktach handlowych, najczęściej są to duże dyskonty spożywcze.


Owoce marakui maja owalny kształt, a ich przekrój najczęściej wynosi 4-10 cm. Miąższ męczennicy jadalnej to przede wszystkim szklista, kleista osnówka o barwie pomarańczowej, w której znajdują się ciemne nasiona. Okrywa włókien najczęściej ma kolor ciemnopurpurowy, choć spotykane są również owoce o barwie żółtej.


Marakuję można jeść na surowo razem z pestkami lub bez nich. Miąższ, czyli część jadalna owocu ma kleisty, galaretowany, orzeźwiający, słodko-kwaśny smak. Marakuja jest często wykorzystywana jako dodatek do lodów, soków i jogurtów.


Zalety marakui

Marakuja to owoc, który powinien znaleźć się w diecie każdej osoby. Najlepiej jeść ten owoc na surowo, przede wszystkim ze względu na zawartość witamin i minerałów. W marakui znajdziemy przede wszystkim witaminę C, wapń, żelazo i znaczną ilość karotenów. Owoc ten posiada także właściwości antystresowe i uspokajające, dlatego też jest polecana przed egzaminem, ważnym spotkaniem lub inną stresującą sytuacją.


Ważne jest to, aby zjadać owoce dojrzałe. Fakt ten najprościej poznać po kolorze i stanie skórki – dojrzała marakuja powinna mieć ciemną barwę i nieco pomarszczona skórkę.


Marakuja to smaczny, dietetyczny deser, a do tego bogate źródło witamin i minerałów. Wiele osób zastanawia się, jak jeść marakuję? Nietrudno zauważyć, że część jadalna owocu, czyli miąższ, jest galaretowaty i lejący, dlatego też trudno wziąć owoc w rękę, odsłonić skórkę i jeść niczym rodzime jabłko.


Marakuja wymaga sztućców w postaci nożyka i łyżeczki. Owoc należy przeciąć wzdłuż i łyżeczką wybierać miąższ. Należy pamiętać, że jadalna jest wyłącznie galaretowana część owocu. Wraz z miąższem możemy zjadać pestki. Co prawda wiele osób rezygnuje z tego zabiegu i odrzuca pestki, warto jednak pamiętać, że właśnie w pestkach znajdują się spore zasoby minerałów i witamin.


Męczennica jadalna doskonale współgra z nabiałem, dlatego też można ją śmiało traktować jako smaczny i zdrowy dodatek do lodów, jogurtów, kefirów oraz serków homogenizowanych. Najlepszym potwierdzeniem tej tezy są znajdujące się na sklepowych półkach jogurty o smaku marakui. Z marakui można także przygotować smaczny, orzeźwiający sok o słodko-kwaśnym smaku.

Marakuja – smacznie, egzotycznie, zdrowo Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1