W starożytności miód traktowany był jako lekarstwo. Z taką opinią przetrwał do dziś. Wzmacnia organizm, łagodzi podrażnienia skóry, leczy przeziębienia i posiada wiele innych, cennych właściwości. Bursztynowy produkt powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce. Włączając miód do diety, naturalnie zwalczasz choroby.


Walory zdrowotne miodu

Miód ma imponujący skład, zawiera bowiem witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), C, A, biotynę, kwas pantotenowy, kwas foliowy oraz duże ilości potasu, fosforu, chloru, magnezu, wapnia, żelaza, kobaltu, manganu i molibdenu. Można powiedzieć, że miód to eliksir zdrowia. Wszystkie jego składniki trafiają do krwiobiegu człowieka z pominięciem procesów trawienia. Na szczególną uwagę zasługują enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych owadów. Nadtlenek wodoru, inhibina, lizozym, apidycyna – to naturalne substancje antybiotyczne, które działają m.in. na paciorkowce, gronkowce, pałeczki gram-ujemne i ziarniaki gram-dodatnie. Ponadto miód świetnie radzi sobie z prątkami gruźlicy, rzęsistka pochwowego, laseczkami wąglika i grzybami typu Candida.


Według opinii naukowców, każdy prawdziwy miód rewelacyjnie oczyszcza wątrobę, a także wykazuje właściwości detoksykacyjne. Chcesz pozbyć się złogów i toksyn? Nic prostszego, wystarczy sięgnąć po złoty dar natury. Co więcej, miód doskonale sprawdza się w leczeniu ropiejących ran, powstałych w wyniku oparzeń, leczeniu schorzeń układu oddechowego, zapaleniu zatok, w celu obniżenia ciśnienia, w chorobach układu moczowego, a dodatkowo poprawia nastrój i pomaga w kłopotach z zasypianiem.


miód


Jaki miód jest najzdrowszy?

Właściwości zdrowotne miodu zależą od rośliny, z której pszczoły zebrały pyłek. Jaki miód na jakie dolegliwości? Oto krótka ściągawka:


Miód lipowy

Charakteryzuje się herbacianą barwą, ostrawym, nieco gorzkawym smakiem. Posiada właściwości wykrztuśne, przeciwgorączkowe, uspokajające, napotne.


Miód akacjowy

Ma biały, lekko kremowy odcień. Wyróżnia się słodkim, nieco mdłym smakiem. Wskazany jest przy zaburzeniach pracy układu pokarmowego.


Miód koniczynowy

Pozyskiwany jest z białej rośliny o takiej właśnie nazwie. Posiada piękny słomkowy kolor i jest przyjemnie słodki. Z kolei miód z koniczyny czerwonej ma ciemniejszy kolor i kwaśny smak. Znajduje zastosowanie w leczeniu anemii. Działa uspokajająco.


Miód rzepakowy

Może być zarówno biały, jak i jasno żółty. Charakteryzuje się słodkim smakiem z rzepakową nutą. Jest doskonale przyswajany przez wątrobę. Polecany przy schorzeniach dróg oddechowych.


Miód wrzosowy

Posiada piękny, bursztynowy kolor oraz aromatyczny wrzosowy smak i zapach. Wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B. Niezastąpiony w leczeniu kamicy nerkowej, dróg moczowych, zapalenia jelit.


Miód malinowy

Ma zapach i posmak malin. W swym składzie zawiera sporą ilość kwasów organicznych oraz pektyn. Znajduje zastosowanie w leczeniu miażdżycy i niedokrwistości. Poza tym wykazuje działanie napotne, antyseptyczne, przeciwgorączkowe.


Miód gryczany

Jest ciemny, a wystawiony na światło dzienne może stać się niemal czarny. Przez słodki smak przebija się intensywny zapach kwiatów gryki. Wskazany w leczeniu schorzeń układu krążenia, osłabieniu pamięci, miażdżycy oraz zaburzeniach na tle nerwowym.


Miód wielokwiatowy

Swą nazwę zawdzięcza pochodzeniu, zbierany jest bowiem z rozmaitych kwiatów. Z tego powodu nie posiada charakterystycznego koloru, lecz wiele odcieni. Stosowany przy alergiach i w anemii.


Miody spadziowe

Poza miodami kwiatowymi, wyróżnia się także miody spadziowe, otrzymywane w naszym kraju ze świerka i jodły. Produkty te świetnie sprawdzają się w leczeniu schorzeń dróg oddechowych. Z kolei miodom ze spadzi drzew liściastych przypisywane są właściwości dezynfekujące, żółciopędne, moczopędne i przeciwzapalne.


Czy miód jest zdrowy dla dzieci?

Chociaż miód posiada wiele właściwości prozdrowotnych, nie powinien być podawany dzieciom, które nie ukończyły roku. Zakaz dotyczy także dodawania produktu do pokarmów, napojów oraz mieszanek dla niemowląt.


Gdy brzdąc ma więcej niż dwanaście miesięcy, nie tylko może, ale i powinien regularnie spożywać bursztynowy przysmak. Wskazane jest podawanie miodu dzieciom, które bywają chorowite i często zapadają na infekcje górnych dróg oddechowych. Słodki produkt nie tylko stymuluje układ immunologiczny, lecz hamuje rozwój drobnoustrojów, działa antyseptycznie i bakteriostatycznie. Na tym jednak nie koniec. Badania dowiodły, że naturalny miód jest znacznie skuteczniejszy na kaszel niż medykamenty, a poza tym jest zdrowym zamiennikiem cukru.


Jaki miód dla dziecka? Otóż wybierając produkt dla maluszka, czytaj etykiety. W żadnym wypadku nie kupuj produktu opatrzonego napisem: mieszanka miodów pochodzących z Unii Europejskiej i spoza Unii Europejskiej. Do takich słoiczków zwykle dodawana jest spora dawka cukru. Brzdąc powinien jeść naturalny miód, najlepiej spadziowy z drzew liściastych. Nie wskazane jest podawanie dziecku miodu gryczanego. A skoro mowa o zdrowiu, co powiesz na pyłek pszczeli, nazywany także skarbnicą zdrowia? To idealny suplement dla całej rodziny.

Miód - eliksir zdrowia (właściwości poszczególnych gatunków) Ocena: 3.5/5 Ilość głosów: 2