Czosnek
Jednym z najsilniejszych antybiotyków, z którymi na co dzień się spotykamy, jest czosnek. Wśród wielu substancji, które się w nim znajdują jest m.in. allina, która podczas krojenia i miażdżenia czosnku rozpada się na substancje zapachowe i allicynę, która działa bakteriobójczo. Po czosnek dobrze jest sięgać jak najczęściej. Kiedy jesteśmy zdrowi – warto go jeść, ponieważ zwalcza bakterie, które dostają się do naszego organizmu podczas codziennych czynności takich jak np. jedzenie na mieście. Kiedy jesteśmy przeziębieni, wówczas pomaga zwalczać chorobotwórcze drobnoustroje i w ten sposób możemy szybciej dojść do zdrowia. Wadą czosnku jest jego silny aromat, dlatego osoby, które go nie lubią, mogą skorzystać z wyciągu z czosnku w tabletkach, który można kupić w aptece.
Cebula
Cebula podobnie jak czosnek zawiera w sobie sporą dawkę związków bakteriobójczych. Doskonale sprawdza się podczas chorób układu oddechowego i nieżytu górnych dróg oddechowych. Substancje w niej zawarte niszczą bakterie, a równocześnie działają pobudzająco na wytwarzanie śluzu. Dlatego znienawidzony przez wiele dzieci syrop z cebuli i cukru, a jeszcze lepiej – miodu – powinien znaleźć się na półce zawsze, gdy ktoś z rodziny zaczyna kaszleć. Często kilka dni z takim syropem sprawia, ze wizyta u lekarza nie jest konieczna.
Imbir
Imbir to przyprawa bardzo znana w krajach azjatyckich. W Polsce najczęściej występuje w postaci proszku, który dodajemy do różnych potraw. Świeży imbir w ostatnim czasie jest też dostępny w sklepach. Zazwyczaj jest wykorzystywany jako dodatek do herbaty. Sięgając po tę przyprawę, warto wiedzieć, że to doskonały naturalny antybiotyk, który wspomaga walkę z bakteriami atakującymi przewód pokarmowy. Substancje zawarte w imbirze potrafią zwalczyć zakażenie m.in. groźnymi bakteriami E.coli, które powodują ostre zatrucia pokarmowe. Bakteriobójcze właściwości imbiru znają doskonale Azjaci, którzy dodają go m.in. do owoców morza czy sushi – potrawy z surowych ryb.
Żurawina
Owoce żurawiny powinny umieścić w swojej diecie przede wszystkim kobiety. Związki znajdujące się w tej roślinie świetnie sprawdzają się w walce z bakteriami atakującymi pęcherz moczowy oraz drogi moczowe. Żurawina nie tylko pomaga pozbyć się już zagnieżdżonych bakterii, ale wypłukuje również te wszystkie, które się tam pojawiają. Dzięki takiemu działaniu żurawina zapobiega zapaleniom pęcherza czy dróg moczowych. Warto przy tym wspomnieć, że działanie lecznicze mają zarówno herbatki żurawinowe, jak i soki z dodatkiem tego owocu. Można też sięgać po dżemy żurawinowe lub suszone owoce, które są doskonałą przekąską.
W szafkach kuchennych kryje się wiele produktów o bakteriobójczych właściwościach. Te wymienione wyżej to najbardziej znane przykłady. Warto jednak wiedzieć, że podobne działanie mają np. miód, świeża bazylia czy olejek z oregano. Należy je dodawać do codziennych posiłków, ponieważ w naturalny sposób chronią organizm przed chorobami, a przy tym doskonale smakują.