Nietolerancja glutenu – jakie są jej objawy
Pierwszymi objawami, które mogą świadczyć o nietolerancji glutenu, są zazwyczaj częste wzdęcia oraz mdłości, które prowadzą także do silnego bólu brzucha przypominającego nawet skurcze porodowe. Pojawiają się biegunki na przemian z zaparciami. Dodatkowo po zjedzeniu posiłku z glutenem zaczyna boleć głowa, a migrena jest tak silna, że najchętniej zasłoniłabyś wszystkie okna i założyła na uszy słuchawki, bo drażni cię każdy, nawet najmniejszy, szelest. Drętwiejące kończyny, zawroty głowy, a nawet problemy z utrzymaniem równowagi - wszystko to cechy nietolerancji glutenu. Dodatkowo nietolerancji towarzyszy również zmęczenie, które pojawia się znienacka, właściwie po spożyciu każdego posiłku z zawartością glutenu. Jeżeli większość z tych stwierdzeń nie jest ci obca, to czym prędzej udaj się do lekarza by sprawdzić, czy ciebie również dotyczy problem nietolerancji glutenu.
Badania związane z nietolerancją glutenu
Jeżeli masz podejrzenia co do nietolerancji glutenu, możesz wykonać testy krwi, które kupisz bez problemu w aptece bez potrzeby okazania recepty. Nie musisz iść z testem do laboratorium, bo wystarczy jedna kropla krwi by sprawdzić, czy ilość przeciwciał jest podwyższona. Celiakię można rozpoznać również za pomocą innej metody – znacznie bardziej inwazyjnej. Mowa o biopsji jelita cienkiego.
Nietolerancja u dorosłych
U dorosłych pojawiają się często dość niecodzienne objawy nietolerancji glutenu. Należy do nich między innymi znacznie obniżona płodność. Jeżeli masz problem z zajściem w ciążę, zbadajcie się ze swoim partnerem również pod kątem celiakii. Być może to w niej tkwi problem. Dorosłym dokuczają również często bóle stawów i mięśni, co kojarzy się raczej z osłabieniem czy zmęczeniem – które z resztą także towarzyszą nietolerancji glutenu.
Dieta kierowana nietolerancją glutenu
Jeżeli masz alergię na gluten, musisz wyeliminować go ze swojej codziennej diety. Odrzuć wszystkie ziarna, których jest składnikiem, między innymi orkisz, jęczmień czy pszenicę. Na szczęście nie musisz rezygnować z ryżu, soi czy kukurydzy. Możesz również jeść proso, groch, fasolę a także ziemniaki – włącznie z tymi słodkimi. Najlepiej kupować jedzenie nieprzetworzone, bo na tak zwanych gotowcach może nie być informacji dotyczącej składu posiłku, a producent rzadko rezygnuje z glutenu. Gotuj sama, poszukaj w internecie inspiracji, znajdź blogerów, którzy borykają się z tym samym problemem i radź się ich. Dopytuj, ucz się nowego stylu życia, a już niedługo zauważysz, że nic nie tracisz na eliminacji zakazanych produktów.