Wzdęcia – czym właściwie są?
Wzdęcia to po prostu gromadzenie się gazów w jelitach. Produkowanie gazów to jeden z etapów trawienia. Powinny się one uwalniać z organizmu ok. 14 razy na dobę. Czasem jednak gazy nadmiernie gromadzą się w jelitach, co powoduje dyskomfort i ból.
Najczęściej wzdęcia pojawiają się po szybko spożytym posiłku, kiedy połykamy za dużo powietrza. Do wzdęć może się przyczynić niezdrowa dieta lub zbyt obfity posiłek. Inne powody wzdęć to np. niedobór enzymów trzustkowych, brak enzymu laktazy (nietolerowanie laktozy), zespół jelita wrażliwego, nadmiar błonnika lub białka w diecie. Także jedzone przez nas produkty mają wpływ na pojawienie się tej dolegliwości.
Owoce powodujące wzdęcia – jabłka
Jeśli cierpisz na powracające wzdęcia, przyjrzyj się swojej diecie. Być może jest to związane ze spożywanymi przez ciebie owocami. Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Zawierają w sobie dużą ilość błonnika i przeciwutleniaczy, dlatego uważane są za jedną z najlepszych przekąsek dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Jabłka to także dobry wybór na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Niestety, mogą one powodować wzdęcia, zwłaszcza jedzone w dużych ilościach. Zawierają one w sobie fruktozę, czyli cukier naturalnego pochodzenia, który przyczynia się do nadmiernej produkcji gazów. Jabłka są pyszne i jeśli nie potrafisz ich całkowicie wykluczyć z diety, ogranicz ich ilość. Najlepiej jeść jedno, maksymalnie trzy jabłka dziennie.
Wiśnie również powodują wzdęcia
Wiśnie także polecane są osobom odchudzającym się, ponieważ zawierają w sobie przeciwutleniacze. Jednak mają też w sobie, podobnie jak jabłka, dużo fruktozy. Możesz ograniczyć powstawanie gazów po zjedzeniu wiśni. Wystarczy, że będziesz je jeść w towarzystwie innych owoców, np. malin lub jagód. Wiśnie można także popijać wodą (najlepiej z cytryną), wspomoże to proces trawienny.
Gruszki mogą prowadzić do wzdęć
Słodkie, chrupiące gruszki, podobnie jak jabłka czy wiśnie, mają w sobie dużo fruktozy. Ponadto gruszka zawiera w sobie jeszcze inny cukier – sorbitol. Do wchłonięcia sorbitolu jelita potrzebują znacznie więcej czasu, dlatego brzuch po zjedzeniu gruszek staje się wzdęty. Nie musisz rezygnować z ich jedzenia, wystarczy, że zjesz je razem z innymi owocami, np. melonem i arbuzem (możesz z nich przyrządzić sałatkę owocową).
Banany – potencjalny wróg
Banany mogą sprawiać kłopoty zwłaszcza po zjedzeniu ich dużej ilości. Również zawierają w sobie fruktozę i błonnik. Jeśli zazwyczaj jesz jednego banana, to po zjedzeniu dwóch lub trzech możesz spodziewać się wzdęć – organizm nie jest przyzwyczajony do tak dużej ilości dostarczonego błonnika na raz i będzie potrzebował więcej czasu do jego strawienia.
Mango – egzotyka nie dla każdego
Mango to bardziej egzotyczny owoc, ale podobnie jak inne wymienione owoce, ma w sobie więcej fruktozy niż glukozy. To doskonałe źródło witamin, składników odżywczych oraz karotenoidów, ale trzeba je jeść z umiarem. Mango, jedzone zwłaszcza w dużych ilościach, jest bardzo trudne do strawienia.
Suszone owoce a wzdęcia
Suszone owoce są zdrowe, ale w ich jedzeniu także potrzebny jest umiar. Suszone śliwki, żurawina, a nawet rodzynki zawierają w sobie dużo fruktozy i monosacharydów (cukrów prostych), które bardzo utrudniają szybkie trawienie, a co za tym idzie – powodują nadmierną ilość gazów.
Jeśli cierpisz na uciążliwe, powracające wzdęcia, przyjrzyj się swojej diecie – być może przyczyną ich powstawania są wymienione owoce. W takim przypadku należy z nich zrezygnować lub znacznie ograniczyć ich dzienne spożycie.