Płatki owsiane są jednym z podstawowych posiłków śniadaniowych, które spotyka się w planach dietetycznych i w menu osób dbających o swoje odżywianie. Ze względu na dużą dawkę zdrowych węglowodanów, a także imponującą zawartość błonnika i białka, niejednokrotnie znajdują się w menu osób preferujących zdrowe odżywianie. Owsianka to także bogactwo witaminy B1, manganu i selenu. Z drugiej strony płatki owsiane są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych i można je bez problemu zabrać ze sobą do pracy bądź szkoły. Mogą być też świetną alternatywą dla deserów, kiedy naszym celem jest ograniczenie słodyczy i zrzucenie brzucha. W tym artykule znajdziecie 5 naszych najlepszych przepisów!

 

Owsianka kakaowa z jogurtem naturalnym, pomarańczą i orzechami włoskimi


Powyższa propozycja stanowi typowo zbilansowane śniadanie. Jogurt naturalny stanowi źródło białka, płatkom owsianym zawdzięczamy węglowodany, natomiast kakao oraz orzechy włoskie to świetne źródło kwasów tłuszczowych. Słodka marchew dodatkowo podkreśla smak i jest cennym źródłem witaminy A.


Składniki:
– 100 g płatków owsianych błyskawicznych,
– 150 g jogurtu naturalnego,
– 100 g pomarańczy,
– 20 g orzechów,
– 10 g kakao,
– 5 g miodu.


Sposób przygotowania
Pomarańcz zważyć w skórce, następnie obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Orzechy drobno posiekać. Następnie wrzątkiem zalać płatki owsiane i odstawić do napęcznienia. Dodać jogurt, kakao, miód, orzechy i owoce, następnie całość wymieszać. Dla uatrakcyjnienia smaku można doprawić cynamonem lub imbirem.

 

Owsianka z serkiem wiejskim, słonecznikiem, masłem orzechowym i miodem


Masło orzechowe pozbawione dodatku soli i zrobione z prawdziwych orzechów stanowi niezwykle dobre i smaczne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, podobnie jak ziarna słonecznika, które można zastąpić pestkami dyni, orzeszkami pinii czy sezamem. Serek wiejski zawiera dużo kazeiny, która daje uczucie sytości ze względu na długi czas trawienia.


Składniki:
– 100 g płatków owsianych błyskawicznych,
– 100 g serka wiejskiego,
– 30 g masła orzechowego,
– 10 g słonecznika,
– 10 g miodu.


Sposób przygotowania
Płatki zalać wrzącą wodą i odstawić do momentu napęcznienia. Następnie dodać wszystkie składniki i wymieszać. W przypadku gdy owsianka jest za gęsta (niektóre serki są bardziej wodniste), można dodać 1 bądź 2 łyżeczki jogurtu naturalnego.


Owsianka – przepis

Owsianka na mleku z bananem i czekoladą


Wielką zaletą bananów jest wysoka zawartość zdrowych węglowodanów, które stanowią podstawę zbilansowanej diety. Banany to także doskonałe źródło innych mikroskładników – magnezu, potasu, witaminy B6 i witaminy C. Natomiast gorzka czekolada podkreśli deserowy smak tego przepisu, a także dodatkowo wzbogaci dietę o magnez i zdrowe tłuszcze.


Składniki:
– 100 g płatków owsianych,
– 150 g mleka,
– 100 g bananów,
– 15 g gorzkiej czekolady.


Sposób przygotowania
Płatki owsiane dodajemy do gotującego się mleka, stale mieszając do momentu zgęstnienia. Banany kroimy w plasterki, a następnie dodajemy do ugotowanych płatków. Całość mieszamy, a posiłek dekorujemy posiekaną czekoladą. Możemy ją także wcześniej rozpuścić i dodać do przygotowanych płatków.


Owsianka na mleku z dodatkiem jabłek i cynamonu


Jabłka to nie tylko źródło witamin i mikroelementów. To także świetny magazyn zdrowego błonnika, który jest znakomitym sposobem na poprawę kondycji naszego systemu pokarmowego dzięki wyregulowaniu pracy jelit. Natomiast cynamon nie tylko wzbogaca smak. Jest także cennym źródłem antyoksydantów, pozwalających na oczyszczenie z wolnych rodników. Ponadto normalizuje nasze procesy trawienne.


Składniki:
– 100 g płatków owsianych błyskawicznych,
– 150 g mleka,
– 5 g cynamonu,
– 120 g jabłka.


Sposób przygotowania
Jabłko należy umyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie zagotować mleko i zalać nim płatki, które pozostawiamy do momentu napęcznienia. Dodać owoce, posypać cynamonem i wymieszać całość.


Owsianka z winogronem, kefirem i orzechami nerkowca


Winogrona w swojej skórce zawierają masę zdrowych antyutleniaczy, a także innych związków, które pozwolą na stałe oczyszczanie organizmu ze zbędnych i szkodliwych produktów przemiany materii. Zawierają dużo węglowodanów i posiadają równie dużo tłuszczu, jak orzechy nerkowca. Dlatego dostarczają solidnej dawki energii na dobry początek dnia. Kefir dodatkowo dostarcza nam białka, a także dobrze wpływa na naszą naturalną florę jelitową.


Składniki:
– 100 g płatków owsianych błyskawicznych,
– 100 g kefiru,
– 80 g winogrona (białe lub czerwone),
– 25 g orzechów nerkowca (bez soli i niesmażonych).


Sposób przygotowania
Winogrona należy pokroić w ćwiartki lub połówki. Orzechy drobno posiekać w kostkę, a w międzyczasie zagotować wodę na płatki. Owsiankę zalać wrzątkiem i zostawić do momentu napęcznienia. Dodać kefir, orzechy nerkowca oraz owoce. Całość wymieszać, a w razie potrzeby dodać jeszcze trochę kefiru.

Owsianka – 5 najlepszych przepisów! Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1