Patison to warzywo, które w ostatnich latach bardzo zyskało na popularności. Nic w tym dziwnego – jest zdrowe, dietetyczne i można z niego wyczarować wiele różnorodnych dań.


Co to jest patison?

Patison to warzywo należące do rodziny dyniowatych, jednak dużo mniejsze niż jego pomarańczowa kuzynka. Jest to roślina jednoroczna, jej owoce osiągają zwykle ok. 10 do 20 cm średnicy. Patisony łatwo rozpoznać po charakterystycznym kształcie – jest lekko spłaszczony i ma falowane brzegi. Można je spotkać w odcieniu bieli, żółci lub delikatnej zieleni. Zdarzają się także patisony granatowo-fiołkowe lub nawet zupełnie czarne.


Uprawa patisona

Patisony były uprawiane już przez Azteków i Indian z Jukatanu. Do Europy przywieźli je Hiszpanie, gdzie początkowo traktowane były raczej jako ozdoba stołu niż warzywo jadalne. Są bardzo cenione w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Patison jest łatwym w uprawie warzywem, odznaczającym się dużą odpornością na szkodniki i choroby. Owoce można zbierać już po 5-6 tygodniach od zasadzenia.


Właściwości zdrowotne patisona

Patisony są bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2), PP, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a także kwasu foliowego. Powinny włączyć go do swojej diety kobiety ciężarne, spożywanie produktów bogatych w kwas foliowy jest szczególnie ważne w pierwszym trymestrze ciąży. Warto go jeść w sezonie grypowym ze względu na wyjątkowo dużą zawartość witaminy C.


Patison jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym – 100 gramów zawiera tylko 18 kalorii. Szczególnie chętnie włączają go do diety osoby chcące zgubić zbędne kilogramy. Stanowi ciekawe i pyszne urozmaicenie codziennego menu, a przy tym nie trzeba się obawiać dodatkowych kalorii.


Patisony szczególnie sprawdzają się do marynowania, przygotowywania świeżych sałatek, przyrządzenia pysznej zupy lub jako dodatek do gulaszu. Podobnie jak cukinię, patisony można z powodzeniem faszerować oraz smażyć.


Marynowany patison – zdrowie w słoiczku

Patisony są świetnym warzywem do marynowania. Warto zrobić zapas słoiczków, które można wyciągać z domowej spiżarki, gdy najdzie nas ochota na to dietetyczne warzywo. Do ich przyrządzenia będziesz potrzebować:
- 2 kg patisonów (małych);
- 2 cebule;
- 1 marchew;
- 1 papryczkę chili;
- ziele angielskie;
- gorczycę ;
- 10 liści laurowych;
- 10 ząbków czosnku;
- koper;
- pieprz ziarnisty.


Do zalewy: 1,5 litra wody, 350 ml octu, 8 łyżek cukru, 6 łyżek soli.


Wykonanie: do słoików włożyć po 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, kawałek cebuli, kilka pasków marchwi, kawałek chili, 1 łyżeczkę gorczycy, 2 ząbki czosnku, kawałek kopru. W międzyczasie zagotować składniki zalewy. Do słoików włożyć patisony, zalać zalewą, dobrze zakręcić i pasteryzować przez 10-15 minut.


Lekkostrawna przekąska, czyli sałatka ze szpinakiem i patisonem

Patisony możesz wykorzystać do przygotowania pysznej i lekkostrawnej sałatki. Będziesz potrzebować:
- kilka marynowanych patisonów;
- garść szpinaku;
- 2-3 ogórki kiszone;
- 1 pomidor;
- kawałek pora;
- łyżeczkę jogurtu naturalnego;
- łyżeczkę oliwy;
- sól, pieprz.


Wykonanie: Umyty szpinak włożyć do miski, dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz drobno pokrojonego pora i ogórki. Patisony kroimy w paski lub na kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Następnie przygotowujemy sos na bazie jogurtu, oliwy, soli i pieprzu. Można też dodać nieco majonezu. Polewamy sosem sałatkę.


Faszerowane patisony

Patisony to świetne warzywa do faszerowania. Musisz tylko wybrać większe sztuki, aby pomieściły farsz. Do przygotowania faszerowanych patisonów będziesz potrzebować:

- kilka patisonów;
- żółtą i czerwoną paprykę;
- 1 pomidora;
- 1 cebulę;
- 250 g mięsa mielonego;
- sól, pieprz, suszoną bazylię;
- koncentrat lub sos pomidorowy.


Wykonanie: patisony przeciąć wzdłuż tak, aby odciąć górę, środek wydrążyć łyżką. W międzyczasie mięso usmażyć na patelni na małym ogniu. Paprykę, pomidora oraz miąższ z patisonów pokroić w małą kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę dodać do mięsa. Na samym końcu dołożyć pomidory, paprykę i miąższ. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i sosem pomidorowym. Wydrążone patisony gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Gdy staną się miękkie, zostawić do odsączenia, a następnie faszerować przygotowanym farszem. 


Potrawy, które można przygotować z patisonów są tak różnorodne, a ich walory smakowe i zdrowotne tak duże, że powinny na stałe zagościć w menu każdego z nas.

Patison – zdrowe i lekkostrawne warzywo Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1