Każda z nas zna właściwości samego awokado, niewiele jednak wie, że pestka awokado jest jadalna – zazwyczaj po prostu się jej pozbywamy podczas przygotowywania owocu do jedzenia. Tymczasem okazuje się, że pestka – choć niekoniecznie najsmaczniejsza – jest nie tylko jadalna, ale również niezwykle zdrowa i stanowi niezbędny element każdej świadomej diety.

Pestka awokado znajduje się w środku owocu i zazwyczaj przeszkadza nam w wygodnym go podzieleniu – jest niezwykle twarda i nie sposób rozciąć jej nożem. Jeśli więc uwielbiasz awokado i często przyrządzasz z niego np. pasty, a jednocześnie zazwyczaj wyrzucałaś pestkę tego owocu – zmień swoje przyzwyczajenia, bo pestka awokado jest jadalna i bardzo zdrowa!


Pestka awokado przeciwko bakteriom i drobnoustrojom!

Główne zalety pestki awokado skupiają się wokół jej pozytywnego wpływu na układ odpornościowy. Przede wszystkim pestka awokado zawiera bardzo dużą porcję antyoksydantów – nawet dwukrotnie większą niż sam miąższ tego owocu! Z tego powodu świetnie wpływa na system immunologiczny, stymulując go do lepszej pracy oraz wpływając na szybsze odnawianie komórek w organizmie. Co więcej, nie dość, że pestka awokado będzie nas chronić przed infekcjami, to jeszcze wesprze nas w walce z tymi chorobami, które już nas dotknęły – a wszystko za sprawą właściwości antybakteryjnych oraz antywirusowych. Dzięki temu może nie tylko skracać czas infekcji oraz łagodzić jej przebieg, ale również zapobiega rozwojowi rozmaitych powikłań, np. po grypie. Niektóre badania wskazują również na antynowotworowe właściwości pestki awokado, jednakże zostały one przeprowadzone póki co na zwierzętach – i nadal czekają na potwierdzenie podczas testów z udziałem ludzi.


Pestka awokado to źródło witamin

Pestka awokado stanowi istną bombę witaminową – co oczywiście sprawia, że świetnie sprawdza się praktycznie w przypadku każdego ludzkiego organizmu. Jeśli chcesz jednak szczególnie zadbać o kondycję serca, to pestka awokado świetnie sprawdzi się w tej roli; zawiera sporo magnezu oraz potasu, który dobrze wpływa na układ krążenia oraz układ nerwowy. Może łagodzić również wszelkie problemy ze wzrokiem albo całkowicie im zapobiegać, a wszystko za sprawą luteiny, w którą pestka awokado jest niezwykle bogata. Objawia się to przede wszystkim poprzez zwiększoną ostrość widzenia.


pestka awokado


Idealna dla kobiet w ciąży i… na diecie

Niewiele kobiet zdaje sobie sprawę z tego, że pestka awokado jest jadalna, ale praktycznie żadna nie wie, że znajduje się w niej sporo kwasu foliowego – szczególnie istotnego dla kobiet ciężarnych, bo wpływającego na prawidłowy rozwój płodu. Z tego powodu pestki awokado szczególnie polecane są tym z nas, które spodziewają się dziecka. Co więcej, jako produkt bardzo bogaty w błonnik mogą pomóc w zaawansowanej ciąży podczas wizyt w toalecie, zwłaszcza jeśli cierpimy na zatwardzenia. Co jednak istotniejsze, błonnik doskonale oczyszcza organizm z resztek pożywienia oraz toksyn, co z kolei wpływa na polepszenie pracy układu pokarmowego. Dzięki błonnikowi również wspierane jest odchudzanie, bo składnik ten pęcznieje w żołądku, dając dłuższe poczucie pełności.


Jak zjadać pestki awokado?

Nie da się ukryć, że pestka awokado nie wygląda na łatwą do zjedzenia – i jest to prawda. Z tego powodu gdy wydobędziemy ją z owoców, powinnyśmy ją odpowiednio potraktować. Przede wszystkim warto ją wyczyścić z resztek miąższu owocu i położyć w przewiewnym, nasłonecznionym miejscu, aby nieco wyschła i jednocześnie straciła nieco na swojej twardości. Następnie należy ją albo zetrzeć na ostrej tarce, albo włożyć do woreczka i rozbić młotkiem, a potem dodatkowo zblendować bądź rozetrzeć w moździerzu. Trzeba pamiętać, że pestka awokado jest jadalna, ale ma gorzki smak, więc wystarczy stosować ją w ilości nie większej niż łyżeczka np. do koktajlu albo świeżo wyciskanego soku. Uważajmy przy tym na nasze zwierzęta domowe – dla nich zarówno sam owoc awokado, jak i pestka są trujące!

Pestka awokado – element zdrowej diety Ocena: 3.2/5 Ilość głosów: 4