Gdzie występuje gluten?
Gluten jest naturalnym białkiem, które występuje w zbożach. Pszenica, jęczmień, żyto są w niego bogate. Przez zanieczyszczenia znajduje się również w owsie, a wiele zakładów wykorzystuje te same linie produkcyjne do innych produktów i w rezultacie nawet pozornie bezglutenowa mąka kukurydziana lub ryżowa mogą go zawierać. Właśnie dlatego utrzymanie diety bezglutenowej jest dosyć trudne. Chleby i bułki bezglutenowe na szczęście coraz częściej pojawiają się w ofertach różnych sklepów.
Pieczywo bezglutenowe w sklepach
Pieczywo bezglutenowe można coraz częściej znaleźć na półkach w supermarketach i zwykłych sklepach spożywczych. Kupując takie pieczywo, trzeba zwrócić uwagę na to, aby było umieszczone na zupełnie osobnej półce i aby opakowanie nie było przerwane. Chcąc mieć większy wybór, lepiej wybrać się do sklepów ze zdrową żywnością lub takich skierowanych tylko do osób chorych na celiakię. Minusem paczkowanego, gotowego pieczywa jest wysoka zawartość konserwantów, a także niezbyt smaczny smak. Gotowe pieczywo jest także bardzo drogie i nie można go jeść bezpośrednio – należy je odświeżyć w mikrofalówce lub na parze, inaczej będzie wydawało się gumowe i na pewno zniechęci do jedzenia produktów bezglutenowych.
Samodzielnie przygotowane pieczywo bezglutenowe
Samodzielne upieczenie bezglutenowego pieczywa nie jest trudne, chociaż wymaga trochę doświadczenia w pieczeniu. Pieczywo bez glutenu gorzej wyrasta, więc należy przyłożyć się do jego wyrabiania – powinno to trwać co najmniej dziesięć minut, tak aby dobrze wtłoczyć powietrze do środka.
Uniwersalny miks mąk bezglutenowych
Jeżeli chcesz upiec bułki bezglutenowe, to przepis prawie na pewno mówi o użyciu uniwersalnej mieszanki mąk bezglutenowych. Takie mieszanki można kupić w sklepach, ale samodzielnie przygotowane są tańsze. Większość pieczywa jest wykonywana właśnie z różnych mieszanek, ponieważ zachowują się one lepiej niż sama mąka ryżowa, kokosowa czy ziemniaczana. Wyjątkiem jest mąka oraz skrobia kukurydziana, bułki kukurydziane bezglutenowe prawie zawsze się udają! Miks mąk powinien składać się w 60% z mąk białych oraz skrobi, a w 40% z mąki razowej. Przykłady mąk białych i skrobi to: mąka z amarantusa, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, mąka z białego ryżu. Mąki bezglutenowe razowe to: mąka kukurydziana, mąka gryczana, mąka jaglana, mąka owsiana. Do takiej mieszanki można dodać odrobinę gumy guar, dzięki temu pieczywo będzie bardziej elastyczne.
Pieczywo bezglutenowe – przepis dla każdego
Najlepszy przepis na bułki bezglutenowe opiera się na zachowaniu odpowiednich proporcji. Na każde pół kilo mieszanki mąk trzeba przeznaczyć około szklankę wody, 20 gramów świeżych drożdży, około dwie łyżki śmietany lub jogurtu i odrobinę masła, lub oliwy. Wodę można zastąpić wodą z mlekiem, kefirem lub maślanką. Do ciasta dodawać można różne oleje, a także suszone zioła, kawałki oliwek lub podsmażoną cebulkę. Ciasto powinno wyrastać dwa razy – raz po pierwszym wyrobieniu, a drugi raz po uformowaniu bułek. Ze względu na brak glutenu pieczywo rośnie wolniej, więc trzeba zapewnić mu ciepłe i spokojne miejsce, gdzie będzie mogło pracować przez kilka godzin, aż podwoi swoją objętość. Bułki bezglutenowe piecze się w nagrzanym do 180–200 stopniu piekarniku około 40 minut, w zależności od wielkości pojedynczej bułki.
Samodzielnie upieczenie bezglutenowych bułek nie jest trudne! Po wystygnięciu można je zamrozić, dzięki temu zawsze pod ręką będziesz miała świeże i pyszne pieczywo bezglutenowe.