Czarne i czerwone porzeczki to owoce, które często można spotkać na działkach. Rosnące na uboczu, wykorzystywane są jako dodatek do deserów lub w produkcji domowych win i soków. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że porzeczki mają dobroczynne działanie dla całego ciała. Każda kobieta, która chce zadbać o swoje zdrowie, powinna zainteresować się właściwościami porzeczek. Są one od wieków stosowane w medycynie ludowej, a wyciągi i ekstrakty z nich wykorzystywane są w różnych lekach i kosmetykach. Poznaj 7 powodów, dla których warto je jeść!


1. Łagodzenie bólów menstruacyjnych

Jeśli podczas menstruacji cierpisz na silne bóle, ale nie chcesz faszerować się lekami przeciwbólowymi, to sięgnij po czerwoną porzeczkę. Kwas elagowy, naturalny polifenol, występuje w czerwonych porzeczkach w dużej ilości. Działa rozkurczająco i pomaga złagodzić nawet silne bóle menstruacyjne.


2. Porzeczki to doskonałe przeciwutleniacze

Regularne spożywanie produktów, które posiadają dużo naturalnych przeciwutleniaczy, pomaga zachować młody wygląd, sprawność fizyczną i uniknąć nowotworów oraz chorób serca. Czerwone porzeczki są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, ale jeszcze więcej zawierają ich porzeczki czarne!


3. Wysoka zawartość witaminy C

Czarne porzeczki mają wysoką zawartość witaminy C i są doskonałym jej źródłem. Każde 100 g porzeczek ma aż 300 mg witaminy C. W okresie letnim warto zamrozić świeże porzeczki, tak aby jesienią i zimą można było po nie sięgnąć. Innym sposobem na zachowanie mocy witamin zawartej w tych owocach jest zrobienie domowego soku.


porzeczki


4. Czerwone porzeczki na choroby gardła

Czerwone porzeczki w postaci naparu lub herbatki z owoców są polecane przy wirusowych oraz bakteryjnych zapaleniach gardła. Jeżeli często łapie cię angina, to w szafce miej zawsze trochę zasuszonych owoców. Kiedy choroba się rozpocznie, po prostu zalej je wrzątkiem i wypij herbatkę.


5. Właściwości moczopędne na zapalenie pęcherza

Zapalenie pęcherza to częsta kobieca dolegliwość, która zdarza się kobietom w każdym wieku. Zazwyczaj w celu wyleczenia poleca się picie sporej ilości wody oraz spożywanie żurawiny, ale czarne i czerwone porzeczki działają równie dobrze! Ich właściwości moczopędne i oczyszczające pozwalają na szybkie pozbycie się bakterii z układu moczowego.


6. Czarne porzeczki dla chorych na cukrzycę

Osoby chore na cukrzycę powinny sięgnąć po czarną porzeczkę. Posiada ona pektyny, które pomagają redukować poziom złego cholesterolu i zwalniają wchłanianie cukrów. Regularnie picie soku i spożywanie świeżych owoców sprawia, że choroba przebiega znacznie lżej.


7. Liście porzeczki na ukąszenia i ból

Bolesne ukąszenia i ból mięśni, a także trudno gojące się rany mogą być wyleczone przy pomocy okładów z liści porzeczki. Liście można namoczyć w gorącej wodzie i delikatnie nakładać je na bolące miejsce. Można także delikatnie zgnieść liść i pocierać lekko ukąszenie owada. Najlepiej sprawdzają się do tego liście czarnej porzeczki.


Czarne i czerwone porzeczki posiadają szerokie spektrum działania. Mogą być wykorzystywane w zapobieganiu różnym dolegliwościom oraz leczeniu wielu schorzeń. Są także bogatym źródłem związków mineralnych i witamin z grupy B, a ich przyjemny smak sprawia, że ich jedzenie jest przyjemnością!

Porzeczki – 7 powodów, dla których warto je jeść! Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1
Komentarze(1)
    • ~IzaMiMi
      22 marzec 2016

      Może w końcu przekonam się do porzeczek, skoro są takie zdrowe :) kiedy byłam dzieckiem babcia miała mnóstwo porzeczek i duże zbiory co rok. I chyba mi się przejadły. Jednak mam bardzo bolesne miesiączki i jedyne co mnie ratuje to pyralgina, więc może jako wsparcie dołączę picie soku z porzeczek co miesiąc przez kilka dni :)