Miody i produkty pszczele cieszą się w naszym kraju długą tradycją. Obecnie jednak coraz częściej o nich zapominamy. A niesłusznie, ponieważ mają one szczególnie dobroczynny wpływ na zdrowie. W naszej kuchni powinien zagościć nie tylko dobrej jakości miód, warto poznać również inne produkty pszczele.


Prozdrowotne właściwości prosto z ula

Miód jest zdecydowanie najbardziej popularnym produktem pochodzącym od pszczół. Jest on ceniony ze względu na swoje doskonałe walory smakowe. Powszechnie używa się go w kuchni, z miodu produkuje się również alkohol. Warto zwrócić szczególną uwagę na jego właściwości zdrowotne. Miody posiadają dużą ilość witamin i minerałów. Proporcje różnią się tu w zależności od gatunku i miejsca pochodzenia miodu. Dobrej jakości produkt będzie posiadał szereg witamin z grupy B – witaminę B1, B2, B6, B12, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto w miodzie obecne są również witaminy A i C. Miody zawierają także kwas foliowy i biotynę. Miód ma właściwości lecznicze – jest powszechnie stosowany przy przeziębieniach, działa rozgrzewająco na nasz organizm i wykazuje działanie bakteriobójcze. Kiedy dopada nas grypa, dobrym rozwiązaniem jest wypicie herbaty z miodem i cytryną. Niewiele z nas wie, że dobrej jakości miód obniża ciśnienie, pomaga w dolegliwościach układu trawiennego, jest także pomocny przy biegunkach. Regularne spożywanie miodu pomaga w walce z miażdżycą. Ze względu na obfitość witaminy C, miód pomaga w syntezie kolagenu i przyspiesza gojenie się ran.


produkty pszczele


Cenne właściwości mają również inne produkty pszczele. Warto zwrócić uwagę na pyłek pszczeli, który wykazuje działanie antybakteryjne. Jego spożywanie wzmacnia odporność naszego organizmu i pomaga się mu zregenerować. Pyłek jest pomocny w zatruciach, ma dobroczynne działanie, kiedy cierpimy na biegunki czy zaparcia. Na uwagę zasługuje także słabo znane w naszym kraju mleczko pszczele, które służy pszczołom do karmienia larw. Posiada one bogate właściwości odżywcze, jest źródłem białka, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszych mięśni. Mleczko pszczele zawiera ponadto lipidy i witaminy z grupy B, które wspomagają nasz układ nerwowy. Dostarcza nam również cennych pierwiastków, takich jak potas, żelazo, magnez, wapń, sód czy mangan. Spożywanie mleczka pszczelego jest szczególnie polecane w okresach zwiększonego prawdopodobieństwa zachorowań. Mleczko wspomaga naszą odporność, pomaga nam w walce z bakteriami i wirusami.


Jak wybierać produkty pszczele?

Jeżeli jesteśmy zainteresowane dobroczynnym działaniem miodu i innych produktów pszczelich, upewnijmy się, że kupowane przez nas produkty będą faktycznie zawierały wszystkie prozdrowotne składniki. Przede wszystkim powinnyśmy zadbać o jakość kupowanych artykułów. Dobrze jest wybierać miody, mleczka czy pyłek pszczeli, które posiadają na etykiecie konkretne miejsce pochodzenia, wszelkie wymagane atesty i certyfikaty. Wyjątkiem jest sytuacja, w której kupujemy od znajomego producenta, który posiada swoją własną hodowlę.

Produkty pszczele - warto spróbować! Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1