Ciasto z rabarbarem
Rabarbar użyty jako dodatek do ciasta jest bardzo często spotykany, kiedy tylko przychodzi sezon. Tradycyjnie w Polsce piekło się ciasta drożdżowe i klasyczne drożdżówki z rabarbarem. Obecnie, gdy trendy w pieczeniu się zmieniają i coraz więcej przepisów jest dostępnych, rabarbar zaczęto stosować do różnych rodzajów ciast, bez ograniczeń. Do najciekawszych propozycji możemy zaliczyć sernik z rabarbarem, rabarbarową szarlotkę czy biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną. Oczywiście wśród ciast, które możemy upiec, nie powinno zabraknąć drożdżówki z rabarbarem czy ciasta kruszonego, które doskonale komponują się z kwaskowatym warzywem (rabarbar nie jest owocem, jak powszechnie się uważa).
Kompot z rabarbarem
Rabarbar jest warzywem, które doskonale sprawdza się jako podstawa dla wielu potraw, jednak równie dobrze smakuje w duecie. Kompot z rabarbarem może składać się tylko z rabarbaru, ale można go przygotować z innymi dodatkami. Świetnie sprawdzają się maliny, jagody, truskawki.
Jeśli chcemy przygotować kompot z samego rabarbaru, potrzebujemy:
300 g rabarbaru, 1 l wody, 4 łyżki cukru (chyba że lubimy słodszy kompot, to dosypujemy więcej), 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę cukru waniliowego.
Zaczynamy od obrania rabarbaru i pokrojenia go w kostkę o wielkości około 1 cm. Cukier wrzucamy na dno garnka i karmelizujemy. Gdy będzie już brązowy, dorzucamy do niego wcześniej pokrojony rabarbar i mieszamy. Rabarbar puści sok, który wymieszamy z cukrem. Całość smażymy około 3 minut, aż cukier zacznie się roztapiać. Po tym czasie należy do garnka dolać wodę, zagotować, zmniejszyć płomień i dodać cukier waniliowy. Gotujemy całość jeszcze około 3 minut, do zmięknięcia rabarbaru. Wyłączamy ogień pod garnkiem i dodajemy sok z cytryny.
Kompot podajemy przecedzony przez sito i schłodzony – zwłaszcza w upalne dni. Możemy dosłodzić do smaku.
Tarta z rabarbarem
Tarta z rabarbarem to nic innego jak kruche ciasto pieczone w okrągłej formie. Tarta jest ciastem pochodzącym z Francji. Na kruchym spodzie układane są dodatki – wypełnienie. Tarta może być podawana zarówno w formie wytrawnej, jak i słodkiej. Tarta z rabarbarem najczęściej podawana jest na słodko z dodatkiem wanilii i cukru. Klasycznym kruchym ciastem wykłada się dokładnie blachę, po czym na cieśnie układa mieszankę rabarbaru z cukrem, cukrem waniliowym i mąka ziemniaczaną (na 500 g rabarbaru potrzebujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej). Całość pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Doskonale smakuje podawana z lodami waniliowymi.