Czy w swojej kuchni zwracasz uwagę na to, jakiego rodzaju tłuszczu używasz do smażenia, smarowania czy pieczenia? Czy zastanawiałaś się kiedykolwiek, jakie tłuszcze przeznaczone są do tych poszczególnych czynności? W Internecie bez problemu znaleźć możemy wiele poradników na ten temat. Część z nich zawiera w sobie dużo prawdy, sporą grupę można jednak z całą pewnością włożyć między bajki. Spójrzmy dzisiaj jednak, co na temat tłuszczów do smażenia, smarowania i pieczenia mówią specjaliści. 


Tłuszcze do smażenia

Nasza polska kuchnia obfituje w smażone dania. Dla wielu z nas (choć raczej dotyczy to męskiej części odbiorców) niedzielny obiad bez wysmażonego kotleta schabowego to nie obiad. Skoro smażenie na oleju jest tak częste i obecne w naszej kuchni, warto wiedzieć, jakiego rodzaju olejów używać. Zdaniem wielu specjalistów, najlepiej nadającym się do tego olejem jest rafinowany olej rzepakowy. Jest tak, ponieważ olej ten zawiera największą ilość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych oraz najmniejszą zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych. Wszystko to powoduje, że olej ten nie utlenia się w wysokich temperaturach, tym samym najlepiej nadając się do smażenia. Nie ulega on niekorzystnym zmianom w trakcie obróbki cieplnej. Zawiera także witaminę E (będącą silnym antyutleniaczem) oraz duże ilości korzystnych dla naszego zdrowia kwasów omega-3. Powinniśmy natomiast unikać smażenia na tłuszczach zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych nasyconych.


tłuszcze


Tłuszcze do smarowania

Nie trzeba przeprowadzać specjalistycznych badań, aby wiedzieć, że dla każdego z nas kanapki są sporą częścią diety. Nie istotne jest w tym momencie, czy używamy chleba jasnego czy ciemnego, jakie dodatki preferujemy najbardziej, czy owijamy kanapki w folię aluminiową czy papier śniadaniowy. Każdy doskonale wie, że kanapka najlepiej smakuje wówczas, gdy jest podana z niewielką ilością jakiegoś oleju do smarowania. Jedni wolą masło, inni margarynę, inni jeszcze stosują połączenie tych dwóch produktów. Jaki rodzaj oleju jest najlepszy do smarowania? Okazuje się, że dla naszego zdrowia najlepsze będzie stosowanie smarowideł o wysokiej zawartości tłuszczów pochodzenia roślinnego, a jeśli chodzi o ich zawartość, najlepiej klasyfikuje się margaryna. Margaryny ze sterolami roślinnymi szczególnie polecane są dla osób mających wysokie stężenie cholesterolu w organizmie.


Tłuszcze do pieczenia

Jak się okazuje, margarynę warto nie tylko stosować przy robieniu kanapek, ale także przy domowych wypiekach. Tutaj na szczęście problem nie jest duży, bowiem jak pokazują badania, wiele Polek robiąc domowe ciasta i desery, sięga właśnie po margarynę. Warto jednak pamiętać, aby do pieczenia używać margaryn bez "częściowo uwodornionych/częściowo utwardzonych" tłuszczów roślinnych. W świetle prawa producenci mają obowiązek wyszczególniać na etykiecie produktu zawartość tego typu tłuszczów, zatem ze znalezieniem informacji o ich zawartości nie powinniśmy mieć problemu. Musimy uważać na tego typu tłuszcze, ponieważ lekarze i dietetycy są zgodni, że ich zawartość w diecie powinna wynosić poniżej 1%.

Tłuszcze do smażenia, smarowania i pieczenia Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1