Truskawki to przepyszne owoce, które mogą mieć nawet barwę purpurową, choć najczęściej są apetycznie czerwone. Tak naprawdę truskawkami nazywamy rośliny będące mieszańcem dwóch gatunków poziomek, a dokładnie poziomki wirginijskiej z poziomką chilijską. Truskawki uprawiane są nie tylko z uwagi na swój wspaniały wygląd (jako rośliny ogrodowe) i doskonały smak owoców (które można jeść zaraz po zerwaniu, albo wykonać pyszne przetwory), lecz również i ze względu na moc witamin oraz zdrowia, jaka się w nich kryje! Co warto o nich wiedzieć?


Truskawki – właściwości odżywcze

Truskawki przede wszystkim są świetnym źródłem witaminy C. Znajdziemy w nich również beta-karoten, witaminy z grupy B, a także minerały – żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, mangan, selen, cynk, miedź oraz wapń. Jedząc je, dostarczamy do organizmu sporo błonnika pokarmowego, który pęcznieje w żołądku sprawiając, iż przez dłuższy czas po ich zjedzeniu nie czujemy się głodni. Właśnie dlatego owoce te są polecane osobom odchudzającym się – sycą, a nie tuczą. Mają bowiem naprawdę niewiele kalorii, chociaż pozornie są słodkie (i właśnie dlatego tak pyszne!). W truskawkach odnaleźć można także witaminę A, śladowe ilości witaminy E, aminokwasy oraz tłuszcze nasycone i nienasycone.


W truskawkach znajduje się również bromelina, która odpowiada za rozkładanie białka i którą w jeszcze większej ilości znajdziemy w ananasie. Enzym ten polecany jest wszystkim osobom, które zmagają się z problemami układu pokarmowego – niestrawnością, zgagą, wzdęciami i tak dalej. Truskawki ułatwiają zatem trawienie. W 100 gramach truskawek znajdziemy jedynie 28 kalorii, a przy tym ich indeks glikemiczny także jest stosunkowo niski – równy 40.


truskawki


Truskawki – właściwości zdrowotne

Truskawki to owoce niezwykle zdrowe. Między innymi mają działanie krwiotwórcze, pomagają również leczyć urazy i zapalenie żył. To świetne remedium na zapalenie zatok, a także wspomagające usuwanie toksyn z organizmu. Znakomicie oczyszczają i wykazują działanie przeciwzapalne.


Dzięki truskawkom możliwe jest utrzymanie skóry w dobrej kondycji (uelastyczniają ją i pomagają pozbywać się problemów skórnych), a także mózgu w idealnym zdrowiu. Truskawki wpływają bowiem na układ nerwowy, dbając o jego właściwą pracę. Wzmacniają kości oraz zęby, a także czynią mięśnie silniejszymi i mniej podatnymi na urazy. Z racji na zawartość żelaza, truskawkami powinny zajadać się szczególnie panie – chronią bowiem przed anemią, która mogłaby być spowodowana niedoborem czerwonych krwinek z racji comiesięcznego okresu. Truskawki powinni zjadać również chorzy na cukrzycę – nie muszą się niczego obawiać, ponieważ zawarte w nich cukry to glukoza i fruktoza, które są łatwo przyswajalne przez organizm.


Niestety, truskawki mimo swoich licznych, zdrowotnych właściwości nie nadają się dla każdego. Trzeba wiedzieć, że mogą powodować alergię – jeśli więc na skórze po ich zjedzeniu pojawiła się czerwona, swędząca wysypka, a w dodatku biegunka, może to wskazywać na alergię pokarmową. Lepiej wykonać testy u alergologa nim znowu się po nie sięgnie.


Truskawki – właściwości kosmetyczne

Z truskawek można również przygotowywać świetne kosmetyki! Działają bowiem na skórę ściągająco i odżywczo. Powinny je stosować szczególnie osoby ze skórą przesuszoną i łuszczącą się – na przykład w postaci maseczek. Można przygotowywać je z owoców, rozcierając je na papkę i łącząc z wodą oraz jogurtem naturalnym. Nasiona idealnie sprawdzą się też jako peeling.


Także liście tej rośliny nadają się do wykonywania kosmetycznych naparów, którymi można przecierać twarz jak tonikiem oraz wypijać – w przypadku problemów z gardłem (działają antybakteryjnie), przy anemii i kamicy żółciowej.

Truskawka – soczysta, smaczna i zdrowa Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1