Truskawki rosną naturalnie w naszym klimacie, a ich uprawa nie jest bardzo wymagająca. Można je trzymać nawet na balkonie. Istnieją gatunki truskawek, które owocują nawet kilka razy w roku. Truskawki są bardzo zdrowe, dzięki czemu mają swoje zastosowanie nie tylko w kuchni. Z ich dobrodziejstw korzysta również przemysł kosmetyczny. Mają bardzo dużą zawartość wody, dzięki temu doskonale sprawdzają się jako maseczki nawilżające skórę. Ich drobne pestki są naturalnym peelingiem.


Ile kalorii mają truskawki?

Dojrzałe truskawki są bardzo słodkie – jednak cukier w truskawkach jest zupełnie nieszkodliwy. Co więcej, truskawki mają bardzo niski wskaźnik glikemiczny, co sprawia, że są doskonałym uzupełnieniem diety dla cukrzyków. Truskawki mają tylko 28 kcal w 100 g owoców, czyli bardzo niewiele. Stworzono diety w oparciu o truskawki, ponieważ oczyszczają organizm i przyspieszają metabolizm.

 

Truskawki szkodzą w ciąży?

Istnieje nieprawdziwa opinia, jakoby truskawki w ciąży szkodziły. Truskawki jako nowalijki bardzo często wywołują uczulenie u dzieci, ale jedzenie truskawek w ciąży nie ma żadnego negatywnego wpływu na dziecko. Przypuszcza się, że przyjmowanie w ciąży pokarmów, które mają właściwości uczulające, podnosi odporność dziecka na etapie prenatalnym i odporność ta pozostaje po urodzeniu.


Truskawki w ciąży są bardzo wskazane z uwagi na swoje wartości odżywcze i właściwości. Truskawki działają moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn. Truskawki w ciąży to również sposób na zaparcia. Pestki truskawek są bogate w błonnik i wspierają pracę jelit, wspomagając procesy trawienne. Owoce te mają bardzo dużą zawartość kwasu foliowego, który odgrywa kluczową rolę w ciąży dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego naszego malucha. Dzięki wysokiej zawartości magnezu i witamin z grupy B, wspomagają wygląd skóry i działają antydepresyjnie, częściowo niwelując skutki szalejących hormonów.


truskawki to ulubione owoce wielu osób

 

Truskawki w czekoladzie

Najzdrowsza forma podawania truskawek to surowe truskawki. Jednak najbardziej elegancki sposób podawania tych czerwonych owoców to truskawki w czekoladzie. Truskawki w czekoladzie można kupić gotowe, jednak najlepiej smakują zrobione świeżo w domu. Obecnie modne jest również fondue czekoladowe, które umożliwia podanie truskawek i płynnej czekolady, tak by goście mogli sami tworzyć ten wyśmienity deser. Truskawki należy maczać w czekoladzie do 3/4 owocu i tak podawać. Jeśli robimy je wcześniej, czekolada będzie zastygnięta, jeśli podajemy z fondue, czekolada będzie płynna. Smacznego!

 

Smaczne przepisy na truskawki

Truskawki można podawać na wiele sposobów. Najlepiej jednak smakują na surowo. Do najbardziej klasycznych sposobów podawania truskawek możemy zaliczyć truskawki z bitą śmietaną. By je przygotować, potrzebujemy: truskawki – około kilograma, 250 ml śmietany 30% oraz 2 łyżki cukru pudru (możemy użyć więcej, jeśli chcemy, by śmietana była słodsza). Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem do sztywności (najlepiej schłodzić ją przez około 2 godziny w lodówce). Nakładamy śmietanę na truskawki i deser gotowy.


Zdrowsza wersja truskawek to koktajl: potrzebujemy 600 g truskawek, 300 ml kefiru (lub maślanki czy jogurtu naturalnego – co kto lubi) i 3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej, jeśli mamy ochotę). Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Wrzucamy do miksera, miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem miksujemy. Koktajl gotowy. Najlepiej smakuje podawany od razu po przygotowaniu, ale można go zostawić na kilka godzin w lodówce.

Truskawki – dlaczego warto je jeść? Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1