Ile kalorii mają truskawki?
Dojrzałe truskawki są bardzo słodkie – jednak cukier w truskawkach jest zupełnie nieszkodliwy. Co więcej, truskawki mają bardzo niski wskaźnik glikemiczny, co sprawia, że są doskonałym uzupełnieniem diety dla cukrzyków. Truskawki mają tylko 28 kcal w 100 g owoców, czyli bardzo niewiele. Stworzono diety w oparciu o truskawki, ponieważ oczyszczają organizm i przyspieszają metabolizm.
Truskawki szkodzą w ciąży?
Istnieje nieprawdziwa opinia, jakoby truskawki w ciąży szkodziły. Truskawki jako nowalijki bardzo często wywołują uczulenie u dzieci, ale jedzenie truskawek w ciąży nie ma żadnego negatywnego wpływu na dziecko. Przypuszcza się, że przyjmowanie w ciąży pokarmów, które mają właściwości uczulające, podnosi odporność dziecka na etapie prenatalnym i odporność ta pozostaje po urodzeniu.
Truskawki w ciąży są bardzo wskazane z uwagi na swoje wartości odżywcze i właściwości. Truskawki działają moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn. Truskawki w ciąży to również sposób na zaparcia. Pestki truskawek są bogate w błonnik i wspierają pracę jelit, wspomagając procesy trawienne. Owoce te mają bardzo dużą zawartość kwasu foliowego, który odgrywa kluczową rolę w ciąży dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego naszego malucha. Dzięki wysokiej zawartości magnezu i witamin z grupy B, wspomagają wygląd skóry i działają antydepresyjnie, częściowo niwelując skutki szalejących hormonów.
Truskawki w czekoladzie
Najzdrowsza forma podawania truskawek to surowe truskawki. Jednak najbardziej elegancki sposób podawania tych czerwonych owoców to truskawki w czekoladzie. Truskawki w czekoladzie można kupić gotowe, jednak najlepiej smakują zrobione świeżo w domu. Obecnie modne jest również fondue czekoladowe, które umożliwia podanie truskawek i płynnej czekolady, tak by goście mogli sami tworzyć ten wyśmienity deser. Truskawki należy maczać w czekoladzie do 3/4 owocu i tak podawać. Jeśli robimy je wcześniej, czekolada będzie zastygnięta, jeśli podajemy z fondue, czekolada będzie płynna. Smacznego!
Smaczne przepisy na truskawki
Truskawki można podawać na wiele sposobów. Najlepiej jednak smakują na surowo. Do najbardziej klasycznych sposobów podawania truskawek możemy zaliczyć truskawki z bitą śmietaną. By je przygotować, potrzebujemy: truskawki – około kilograma, 250 ml śmietany 30% oraz 2 łyżki cukru pudru (możemy użyć więcej, jeśli chcemy, by śmietana była słodsza). Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem do sztywności (najlepiej schłodzić ją przez około 2 godziny w lodówce). Nakładamy śmietanę na truskawki i deser gotowy.
Zdrowsza wersja truskawek to koktajl: potrzebujemy 600 g truskawek, 300 ml kefiru (lub maślanki czy jogurtu naturalnego – co kto lubi) i 3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej, jeśli mamy ochotę). Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Wrzucamy do miksera, miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem miksujemy. Koktajl gotowy. Najlepiej smakuje podawany od razu po przygotowaniu, ale można go zostawić na kilka godzin w lodówce.