Jesteś tym co jesz. A mówiąc bardziej precyzyjnie, twój organizm reaguje na dostarczane składniki odżywcze, sole mineralne, zdrowe i mniej zdrowe posiłki, zmieniając się pod ich wpływem. Zbilansowana, dopasowana dieta może nie tylko poprawić samopoczucie, ale też dodać energii, poprawić jakość cery, pomóc w utrzymaniu idealnej sylwetki. Dlatego po prostu ze wszech miar opłaca się zdrowo odżywiać. Choć czasami trudno odnaleźć się w ogromie wskazówek, różnorodnych diet, porad specjalistów, można jednak wyróżnić kilka naczelnych zasad żywieniowych, które staną się podstawą do stworzenia dopasowanej diety.


Dobra dieta? Częściej, a mniej

Uwielbiamy podjadać. A to kawałek czekolady, paczka orzeszków czy lekka kanapka przed snem – takie drobne przyjemności negatywnie wpływają na nasz organizm. Optymalnie powinno się spożywać od 3 do 5 posiłków dziennie, wśród których najważniejsze jest śniadanie – zapewnia energię na cały dzień. Dietetycy radzą, by zjadać coś lekkiego, małego co 3 godziny i unikać drobnych przekąsek w czasie pomiędzy śniadaniem, lunchem czy obiadem. Dieta to dyscyplina!


Nawodnienie organizmu – woda współpracuje z dietą

Zasady zdrowego odżywiania dotyczą także spożywanych płynów. Powinniśmy wypijać minimum 1,5–2 litrów wody dziennie, to wystarczająca ilość, która pozwoli utrzymać organizm nawodniony. Mineralne wody mają także zbawienny wpływ dla urody, uelastyczniają cerę, poprawiają jej koloryt. Dieta dzięki płynom bedzie optymalnie wspomagana.


Pięć porcji warzyw lub owoców dziennie

Każdego dnia musimy dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnej dawki witamin, tutaj nieocenione stają się niewielkie porcje owoców lub warzyw. Zgodnie z zaleceniami należy w ciągu dnia zjeść 5 niewielkich racji. Nie muszą to być koniecznie surowe warzywa, w roli zastępczej sprawdzą się gotowane jarzyny, dania przygotowane na parze, suszone owoce czy szklanka świeżo wyciśniętego soku.


Produkty pełnoziarniste

Dostarczają niezbędnego błonnika, regulują procesy trawienne – te dwie podstawowe funkcje sprawiają, że produkty pełnoziarniste powinny stać się codziennym elementem diety. Może to być kromka razowego chleba, zbożowe płatki na mleku czy pełnoziarnisty makaron, który stanie się alternatywą dla tradycyjnego włoskiego.


dieta powinna być bogata w produkty pełnoziarniste


Kwasy omega-3 – dieta ze wspomaganiem

Próżno wymieniać wszelkie zalety kwasów omega-3; po pierwsze zmniejszają ryzyko zawału serca, spowalniają starzenie się komórek, regulują poziom cholesterolu we krwi, a przy tym wspierają układ nerwowy. Nie są one naturalnie wytwarzane przez nasz organizm, dlatego powinniśmy regularnie uzupełniać braki, spożywając np.: oleje roślinne oraz ryby. Zaleca się jedzenie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu.


Mniejsza ilość soli

Sól spożywamy w ogromnych ilościach, serwując ją sobie pod postacią wędlin, pieczywa, kostkowych wywarów warzywnych, dodajemy ją także do codziennych posiłków. Nadmiar tego składnika może powodować nadciśnienie tętnicze, dlatego chcąc prowadzić zdrową dietę, musimy stopniowo zmniejszać ilość spożywanej soli.


Zupy dla zdrowia – z dietą za pan brat

Zupy wciąż wydają się drugorzędnym daniem, niejako uzupełnieniem obiadu, rzadko stają na pierwszym planie. Całkowicie niesłusznie, bowiem są olbrzymią bombą witaminową oraz energetyczną. Pozwalają także regulować płyny, korzystnie wpływając na poprawę samopoczucia. Z dietą będą dobrze funkcjonować.


Zasady zdrowej diety to przede wszystkim zbilansowanie, regularne dostarczanie do organizmu niezbędnych składników pod postacią produktów pełnoziarnistych, ryb, kwasów nienasyconych, owoców oraz warzyw. Można sobie pozwolić na drobne przyjemności, jednak by poczuć się zdrową i piękną, trzeba wprowadzić żywieniową dyscyplinę i podążać za radami specjalistów.

Zdrowa i piękna na dłużej dzięki jedzeniu! Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1