Żurawina to jeden z najmniej docenionych owoców. Chociaż coraz chętniej gości na naszych stołach, dalej niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Oprócz tego, że zawiera dużo witaminy C, przez co wspiera układ moczowy – ma wiele innych właściwości. Przekonaj się, jakich.


Żurawina – kilka podstawowych informacji

W Polsce z reguły można dostać owoce żurawiny błotnej (Vaccinium oxycoccus) oraz wielkoowocowej (Vaccinium macrocapron). Są to rośliny, które dobrze znoszą warunki klimatyczne naszego regionu, dzięki czemu można je uprawiać w ogrodach. Surowe owoce mają lekko cierpki i kwaśny smak, dlatego często spożywa się je dopiero po przetworzeniu. Bardzo popularne są suszone owoce oraz przetwory takie jak soki, konfitury, galarety i powidła. Stanowią one doskonały dodatek do przetworów mleczarskich takich jak np. ser camembert, oscypek. Owoc dobrze łączy się ze smakiem ryb czy pieczonych mięs: dziczyzny, drobiu, karkówki i wołowiny (można też jej użyć do przygotowania dipów i sosów do mięsa np. z dodatkiem chrzanu). Owoce żurawiny sprawdzają się również jako dodatek do dań słodkich. Wybornie smakują takie ciasta jak sernik z żurawiną, muffinki z żurawiną, a także desery takie jak pieczone jabłka. Z kolei sok z żurawiny można wykorzystać do przygotowania pysznego orzeźwiającego napoju bądź aby podkreślić smak herbaty.


Jakie właściwości ma żurawina?

Żurawina posiada wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia. Jest to bogate źródło błonnika (szklanka owoców żurawiny dostarcza tyle błonnika, co jedno jabłko), witaminy C, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, miedź, jod, wapń, żelazo. Zawiera w sobie również garbniki, taniny, kwas cytrynowy, benzoesowy. Dzięki nim owoc ma charakterystyczny, kwaskowaty posmak oraz długo zachowuje świeżość – zamrożone owoce można przechowywać nawet do roku. Owoc jest polecany jako uzupełnienie diety w czasie anemii i niedoboru składników mineralnych.


żurawina


Jakie działanie ma żurawina?

Żurawina wykazuje działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Dlatego warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta ryzyko przeziębienia się i zachorowania na grypę. Wspomaga leczenie, ale i wzmacnia organizm, dlatego polecana jest w profilaktyce wielu chorób, w szczególności chorób serca i układu krążenia. Ułatwiają też utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.


Czy żurawina działa moczopędnie, czyli przy jakich schorzeniach warto jeść żurawinę?

Żurawinę poleca się jako wsparcie kuracji w takich schorzeniach jak:
- infekcje dróg moczowych;
- choroby dziąseł;
- wrzody żołądka;
- choroby serca.


Żurawina a odchudzanie

Żurawina z uwagi na to, że zawiera w sobie wiele antyoksydantów i przeciwutleniaczy, doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Dlatego polecana jest dla osób, które pragną w zdrowy sposób zrzucić zbędne kilogramy. Istnieje wiele pysznych przepisów na koktajle odchudzające i sałatki z dodatkiem tego owocu, które wspierają odchudzanie. Najłatwiejszy do przygotowania jest koktajl na bazie jogurtu, z dodatkiem siemienia lnianego i cynamonu.


Żurawina dobra, ale nie dla wszystkich

Z uwagi na to, że żurawina może powodować rozrzedzenie krwi – nie poleca się jej osobom, które przyjmują leki na zmniejszenie krzepliwości. Osoby z kamicą nerkową i osteoporozą powinny jedzenie żurawiny skonsultować ze swoim lekarzem.

Żurawina – dlaczego warto ją włączyć do diety? Ocena: 3/5 Ilość głosów: 2