Żywność ekologiczna podbija serca Polaków. Nic dziwnego, coraz ważniejsza staje się dla nas kwestia zdrowego żywienia. Czy wiesz, jak wybierać ekologiczną żywność? Ma ona znacznie więcej zdrowotnych właściwości niż zwykła żywność. Aby jednak była smaczna i zupełnie bezpieczna, trzeba wiedzieć, jak ją kupować.


Co to jest żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna produkowana jest w sposób naturalny – czyli bez użycia sztucznych nawozów i pestycydów. W Polsce produkcja ekologicznej żywności regulowana jest przez rozporządzenie Unii Europejskiej. Produkty ekologiczne muszą mieć więc unijne certyfikaty. Takie produkty są też odpowiednio oznaczone – na opakowaniu mają znak EKO (rolnictwo ekologiczne).


Taki znak to gwarancja jakości dla konsumenta. Może być on pewien, że tak oznaczona żywność została wyprodukowana zgodnie z zasadami ekologicznego rolnictwa i przeszła niezbędne kontrole specjalistów. Certyfikaty wydawane są na rok. Po upływie tego czasu ekologiczne gospodarstwo musi zostać poddane kolejnej kontroli. W skład takiego gospodarstwa zalicza się np.: pastwiska, łąki, wybiegi dla zwierząt. Kontroluje się też m.in. księgi rachunkowe i etykiety, aby nie było żadnych nieprawidłowości.


Wspieraj produkty lokalne

Jeśli szukasz dobrej, ekologicznej żywności, warto sprawdzić produkcję w najbliższej ci okolicy. Mianem produktów lokalnych określane są produkty wytworzone do 100 km od naszego miejsca zamieszkania. Plusem kupowania takich produktów jest nie tylko wspieranie lokalnego rynku. Skoro taka żywność została wyprodukowana niedaleko, nie wymaga ona długiego transportu ani specjalnych, hermetycznych opakowań, które umożliwiają produktom przetrwanie długiej podróży. Warto więc poszukać informacji na temat lokalnych i ekologicznych upraw blisko swojego miejsca zamieszkania.


żywność ekologiczna


Co warto kupować?

Warzywa i owoce z tradycyjnych upraw są regularnie poddawane kontrolom – bada się zawartość pestycydów czy resztek po sztucznych nawozach. Mimo to te z upraw ekologicznych są lepszym wyborem, zwłaszcza gatunki, których nie obiera się przed jedzeniem (np. sałata, jabłka, seler). Niektóre pestycydy są bardzo odporne na wodę i działanie deszczu, trudno więc je zmyć i kumulują się zwłaszcza w skórkach.


Owoce i warzywa z upraw ekologicznych zawierają więcej witaminy C, jednak niektóre z nich trzeba odpowiednio przechowywać, aby zbyt szybko się nie zepsuły. Kupując takie warzywa i owoce, wybieraj te najświeższe, przechowywane w chłodzie, z daleka od zewnętrznych czynników i zanieczyszczeń – sama etykieta z napisem „bio” czy „eko” nie wystarczy.


To może się wydawać dość śmieszne, ale kupowanie ekologicznego chleba ma sens. W pełnoziarnistych chlebach o dużej zawartości błonnika istnieje duże ryzyko osadzenia się resztek pestycydów – lokują się one w zewnętrznej warstwie ziarna. W porównaniu do zwykłego chleba ten ekologiczny ma znacznie krótszy termin ważności, ponieważ nie zawiera sztucznych środków konserwujących.


Badania wykazują, że ekologiczne produkty mleczne mają znacznie więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż zwykłe mleko (do 75% więcej). Wiąże się to z innym sposobem żywienia krów w hodowlach ekologicznych – w ich żywieniu jest znacznie większa ilość koniczyny.


Gdzie ją kupić żywność ekologiczną?

Żywność ekologiczną można już kupić niemal wszędzie. Zawsze trzeba zachowywać czujność i dokładnie sprawdzać etykiety – czy są opatrzone odpowiednimi certyfikatami. Ekologiczna żywność ma już swoje miejsce w największych hiper- i supermarketach w Polsce. Coraz popularniejsze staja się także sklepy ze zdrową żywnością, gdzie możemy znaleźć lokalne produkty. Często organizowane są też ekologiczne jarmarki. Ekologiczną żywność można także kupić przez Internet – wiele sklepów on-line ma w swojej ofercie takie produkty.


Żywność ekologiczna jest zdrowa, ale musimy dokładnie czytać etykiety. Samo określenie „bio”, „zdrowy” czy „regionalny” nie wystarczy. Taka żywność musi mieć odpowiednie certyfikaty.

Żywność ekologiczna – jak ją wybrać? Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1