Siemię lniane - właściwości
Siemię lniane ma liczne właściwości, jednak najistotniejszą z nich jest wspomaganie pracy układu pokarmowego. Siemię lniane, dzięki bardzo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3,
w naturalny sposób reguluje poziom cholesterolu. Najlepiej jest dozować kwasy tłuszczowe omega-3 pod postacią oleju lnianego, który wyciskany jest z siemienia. Olej lniany jest bardzo zdrowym dodatkiem do sałatek i sosów. Musimy pamiętać, że absolutnie nie nadaje się do obróbki termicznej i jest zdatny do użycia przez zaledwie kilka tygodni.
Siemię lniane ma właściwości ochronne dla układu pokarmowego. Po zalaniu gorącą wodą wydziela śluz, który chroni jelito grube – śluz utrzymuje się w całym przewodzie pokarmowym i oddziałuje na niego, tworząc warstwę ochronną dla narządów. Chroni nawet jelito grube, uniemożliwiając szkodliwym dla organizmu związkom na wchłonięcie się.
Siemię lniane, dodatkowo pęczniejąc w jelicie grubym, powoduje przyspieszenie ruchów robaczkowych i tym samym ułatwia wypróżnianie. Tym samym wykazuje delikatne właściwości przeczyszczające.
Siemię zawiera fitoestrogen, który jest wskazany u kobiet z menopauzą, ponieważ w naturalny sposób reguluje poziom estrogenu w organizmie. Wyniki badań jednoznacznie stwierdzają, że spożywanie 5-10 g siemienia dziennie zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi u kobiet po menopauzie. Siemię lniane stosowane zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie podnosi również elastyczność skóry. Kisiel z siemienia lnianego z miodem leczy ból gardła i kaszel.
Siemię lniane w odchudzaniu
Siemię lniane pomaga schudnąć przede wszystkim dzięki swoim właściwościom przyspieszającym metabolizm. Organizm łatwiej i szybciej trawi. Oprócz tego, siemię lniane daje ogólne wrażenie sytości. Po spożyciu wywaru z siemienia lnianego – kisielu, mamy wrażenie, że najadłyśmy się. Uczucie sytości długo się utrzymuje, więc zjadane porcje są mniejsze i nie mamy potrzeby dojadania. Istotne jest to, że posiłek z dodatkiem siemienia lnianego jest niskokaloryczny, a bogaty odżywczo, zatem przyjmując niewiele kalorii, zyskujemy sytość i energię.
Mielone siemię lniane – czy warto je kupować w tej postaci?
Siemię lniane można kupić w formie mielonej, można również samodzielnie zmielić ziarna. Kupione siemię lniane mielone najczęściej jednak jest odolejowane, czyli pozbawione kwasów tłuszczowych omega-3. Jeśli możemy, starajmy się używać całych ziaren bądź korzystajmy z domowego młynka do mielenia siemienia (ważne, by nie był to młynek, w którym mielimy kawę, a osobny, przeznaczony tylko do siemienia). Mielone siemię lniane świetnie nadaje się do wszystkich potraw, zwłaszcza jeśli rozgryzanie ziaren nie jest dla nas przyjemne.