Jak rozpoznać zajady
Zajady, określane często jako zapalenie kątów ust lub kątowe zapalenie warg, to stan zapalny, który powstaje w kącikach ust. W pierwszej fazie powstaje pęknięcie przesuszonej skóry , następnie pojawiają się bąble wypełnione płynem surowiczym, które najczęściej po kilku dniach pękają, tworząc nieprzyjemne i uciążliwe ranki. Należy pamiętać, że nieleczona nadżerka może rozprzestrzeniać się na inne części ciała, głównym symptomem rozwoju zajadów są nawarstwiające się strupy.
Wiele osób myli zajady z opryszczką wargową, określaną często jako chorobę pocałunków. Opryszczka ma charakter bakteryjny lub grzybiczny i najczęściej przejawia się w postaci drobnych pęcherzyków, zlokalizowanych w obrębie ust, na granicy skóry i błon śluzowych. Opryszczka, w przeciwieństwie do zajadów, jest dolegliwością swędzącą i trudniej się goi.
Zajady i przyczyny ich powstawania
Przyczyny powstawania zajadów mogą być różne, najczęściej jest to infekcja grzybicza lub bakteryjna. Przyczyną zajadów może być także antybiotykoterapia, dlatego też podczas zażywania antybiotyku ważne jest to, aby uzupełniać florę bakteryjną, czyli przyjmować preparaty probiotyczne.
Częstą przyczyną powstawania zajadów jest niedobór witaminy B2 oraz żelaza. Witamina B2 łącznie z witaminą A odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych. Niedobór witaminy B2 oraz żelaza może pojawiać się m.in. podczas długotrwałego przyjmowania środków antykoncepcyjnych, podczas biegunek, a także w czasie ciąży.
Zajady pojawiają się także u cukrzyków, tym bardziej, gdy chory ma nieunormowany poziom glukozy we krwi. Problem ten dotyczy przede wszystkim chorych na cukrzycę typu I.
Przyczyną powstawania zajadów jest także alergia na nikiel, który znajduje się w niektórych sztućcach oraz naczyniach do gotowania.
Ostatnim czynnikiem, który wpływa na powstawanie zajadów, jest niewłaściwa higiena ustna, przede wszystkim niedostateczna dbałość o czystość zębów, dziąseł oraz języka. Ponadto do powstawania zajadów mogą przyczyniać się protezy zębowe i aparaty ortodontyczne, zwłaszcza gdy są one nieodpowiednio czyszczone.
Niekiedy przyczyną zajadów są próchnica zębów, wady zgryzu, a nawet uszkodzenia mechaniczne, powstające w wyniku długotrwałych zabiegów dentystycznych.
Jak uniknąć zajadów?
Każdy, kto chce uniknąć dolegliwości związanych z zajadami, powinien zwrócić szczególną uwagę na prawidłową higienę jamy ustnej i samych ust. Przede wszystkim należy zniwelować nawyk nieustannego oblizywania ust. Zawarte w ślinie drobnoustroje to doskonała pożywka dla bakterii tworzących zajady.
Ostrożność powinny zachować także osoby, w których przypadku występuje obniżona odporność (m.in. HIV, anemia), a także osoby, w których przypadku stosowana była terapia izotretynoiną – preparatem powszechnie stosowanym w leczeniu trądziku.
Jeśli zajady pojawiają się u niemowląt i małych dzieci, ich przyczyną są najczęściej wkładane do buzi brudnych przedmiotów, na których znajdują się bakterie i grzyby.